{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gruevski: Zajednička diplomatska predstavništva su ekonomski isplativija

A
5.1.2014. u 21:40
5
24
Gruevski: Zajednička diplomatska predstavništva su ekonomski isplativija
5
Gruevski: Zajednička diplomatska predstavništva su ekonomski isplativija
Premijer Makedonije Nikola Gruevski podržao je danas ideju ministra vanjskih poslova Srbije Ivana Mrkića da zemlje Zapadnog Balkana organiziraju zajednička diplomatska predstavništva u svijetu.
Gruevski je rekao kako su zajednička diplomatska predstavništva ekonomski isplativija.

"Već duže vrijeme s ciljem uštede u diplomatskim poslovima, Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije razgovara sa ministarstvima Srbije, Turske, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske o korištenju zajedničkih zgrada diplomatskih predstavništava u svijetu", rekao je Gruevski odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju knjige "Svjetske književne zvijezde" u Porta Makedoniji.

Gruevski je istakao kako je ova tema razmatrana isključivo sa ekonomskog aspekta, te da ne postoji nikakav politički plan u pozadini.

"Zajednička diplomatija nije tema ovdje", naglasio je Gruevski.

Cilj zajedničkog korištenja diplomatskih predstavništava, nastavio je Gruevski, isključivo je smanjenje troškova za kirije i režije, a to bi otvorilo mogućnost i da se otvore nova diplomatska predstavništva u zemljama gdje ih nije bilo.

''Nakon što je ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio kako bi se zemlje regiona mogle ugledati na skandinavski model i otvoriti zajednička diplomatska predstavništva, i Makedonija se zainteresovala za ovu temu'', istakao je Gruevski.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: