Regija
0

Grubač:Dvojno državljanstvo zbog šikane

FENA
Crnogorska nevladina organizacija Akademska alternativa zatražila je za Srbe ista prava u pogledu dvojnog državljanstva kao što su nekada imali Hrvati u Crnoj Gori, piše danas podgorički dnevnik "Vijesti".

Tvrdeći da se dio Srba koji govori srpskim jezikom u Crnoj Gori sada šikanira, predsjednik tog NVO-a Vojin Grubač poručio je da je stoga logično da oni žele državljanstvo Srbije.

"Kada su u Crnoj Gori ranije bili šikanirani Hrvati, došlo je do masovnog uzimanja hrvatskog državljanstva", podsjetio je Grubač.

"Sada, kada se u Crnoj Gori šikaniraju Srbi i dio Crnogaca koji govore srpskim jezikom, što je politika ekstremne Socijaldemokratske partije koja je samo zbog toga u vlasti, logično je da dio te populacije teži ka državljanstvu Srbije", poručila je Akademska alternativa ministru policije Jusufu Kalameproviću.

Ministar Kalamperović je ranije najavio da će se o dvojnom državljanstvu odlučivati u septembru i da će svaki građanin za koga se sazna da ima još jedno državljanstvo crnogorsko odmah izgubiti.

Prema Ustavu, izuzetak od tog pravila bit će samo građani koji su dvojno državljanstvo stekli prije proglašenja crnogorske nezavisnosti 3. juna 2006. godine.

Grubač je rekao da ga čudi što Kalamperović "još nije shvatio da građani žele da imaju ili imaju dvojno državljanstvo isključivo zbog osjećaja da se u Crnoj Gori tretiraju kao građani ili narodi drugog reda".

"U Crnoj Gori treba promijeniti ambijent i uzroke zbog kojih građani žele državljanstvo drugih država, a ne posljedice liječiti predlaganjem nekog rigidnog kvazizakona", naveo je Grubač i dodao da državljanstvo Srbije želi i dio Crnogoraca koji su na popisu kazali da govore srpskim jezikom.