Borba protiv koronavirusa
309

Gromoglasni aplauz za sve ljekare: Hrvati pružili podršku sa balkona

L. K.
Nakon što su Italijani izašli na balkone i prozore i zajedno zapjevali, Hrvati su odlučili uraditi isto, te su danas u podne izašli i aplaudirali medicinskim sestrama, tehničarima i ljekarima koji se bore protiv koronavirusa.

Pozivi za ovu akciju slali su se preko aplikacije WhatsApp, ali i drugih društvenih mreža. Ideja je jednostavna, potrebno je pljeskanjem podržati i zahvaliti svima koji su se od početka ove godine borili protiv virusa koji je zarazio nekoliko desetina hiljada ljudi širom svijeta.


Italijani su pokrenuli ovu akciju nedugo nakon što su, zbog brzog širenja koronavirusa, bili prisiljeni ostati u kućnoj izolaciji. Počeli su se družiti tako što su izlazili na balkone i prozore i zajedno pjevali, a građani iz drugih zemalja sa velikim brojem zaraženih pratili su njihov primjer, što dokazuju video zapisi iz Madrida i Zagreba.
Akciji su se pridružili i članovi Vlade, koji su otvorili prozore Banskih dvora gdje su bili na sastanku sa članovima Nacionalnog štaba, te su zapljeskali ljekarima i medicinskim sestrama koji se bore protiv ovog virusa.