Viši sud u Beogradu
0

"Grobarima" 240 godina zatvora za ubistvo Tatona

SRNA
Viši sud u Beogradu osudio je danas na ukupno 240 godina zatvora grupu od 15 mladića, navijača "Partizana", optuženih za ubistvo francuskog državljanina, navijača Toulousea Bricea Tatona u septembru 2009. godine na Obilićevom vencu, u centru Beograda.

Organizatori ubistva Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su u bjekstvu, osuđeni su u odsustvu na 35 i 32 godine zatvora.

Drugooptuženi Ljubomir Marković i trećeoptuženi Ivan Grković dobili su po 30 godina zatvora, a preostali okrivljeni su osuđeni od četiri do 14 godina zatvora, dok je Vladimir Bošković za pomaganje izvršiocima poslije ubistva dobio uslovnu kaznu.

Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Milan Vujović i Branimir Četnik dobili su po 14 godina zatvora. Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević osuđeni su na po 12 godina zatvora. Stepa Petrović i Dejan Stanković osuđeni su zbog nasilničkog ponašanja na pet, odnosno četiri godine.

Psovke i povici rodbine

Rodbina osuđenih napustila je sudnicu uz povike i psovke.

U Višem sudu u Beogradu bile su pojačane mjere bezbjednosti, zbog velikog interesovanja domaćih i stranih medija, prisustva članova porodica i prijatelja optuženih, ali i navijača "Partizana".
Tokom devet meseci suđenja saslušana su i dva zaštićena svjedoka pod pseudonimima. Svjedočili su i Tatonovi roditelji, francuski navijači koji su sa Tatonom došli u Beograd, i drugi svjedoci koji su se kobnog dana zatekli na Obilićevom vencu, a obavljena su i brojna vještačenja.

Svi optuženi su negirali krivicu za prebijanje Tatona, zatražili oslobađajuće presude, te izrazili saučešće porodici Taton.

Velika sramota

Više tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od suda da optuženima izrekne kazne po zakonu kojima će da se pokaže da se nasilje neće tolerisati, uz napomenu da je Srbiji nanijeta velika sramota pred svijetom zbog brutalnog ubistva francuskog navijača.

Advokati optuženih tražili su u završnoj riječi da optuženi budu oslobođeni optužbi i da im se ukine pritvor, jer nije dokazano da su na smrt prebili Tatona, tvrdeći da je tokom procesa bilo mnogo političkih pritisaka.

Napadači, uglavnom navijači "Partizana", terete se da su na smrt pretukli francuskog državljanina Bricea Tatona u Beogradu 17. septembra 2009. godine, neposredno pred održavanje fudbalske utakmice "Partizan" - "Tuluz".