Nema zahlađenja odnosa
0

Grlić-Radman u Tivtu: Crna Gora bi se trebala suočiti s vlastitom poviješću

I. Sa.
Foto: Radio Tivat
Foto: Radio Tivat
Gordan Grlić-Radman, hrvatski šef diplomatije se susreo danas u crnogorskom Tivtu s predstavnicima tamošnjih Hrvata, predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem i zastupnikom u parlamentu Crne Gore i predsjednikom HGI-a Adrijanom Vuksanovićem.

"Naša briga je od početka vidljiva ovdje, kako politički tako i finansijski i u svakom drugom obliku. Želimo da se tako nastavi i da se Hrvati u Crnoj Gori osjećaju sigurno, zaštićeno, da ostvaruju građanska prava, osobito ona prava koja uživaju nacionalne manjine u Crnoj Gori", rekao je Grlić-Radman-

Kako kaže, pozdravili su sastavljanje nove vlade, ali su imali i katalog neriješenih bilateralnih pitanja koje su u interesu obje strane.

"Hrvatska je ostvarila sve vanjsko-političke ciljeve. Hrvatska može biti uzor zemljama Zapadnog Balkana, prije svega Crnoj Gori. Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sva dokumenta na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagaćemo Crnoj Gori. Ali, želimo i poštovanje sa crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju evropske perspektive Crne Gore", rekao je on te dodao:

"Nama je neprihvatljiva i besmislena rezolucija o Jasenovcu koju bi navodno trebalo da donese Skupština Crne Gore. Pitamo se kakve veze Crna Gora povijesno ima sa Jasenovcem? Apsolutno nikakve. Niti povijesno opravdanim niti je to politički logično. I sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe. Crna Gora bi se trebala suočiti sa vlastitom poviješću, ako je sklona rezolucijama".

Poručio je i kako nema "zahlađenja odnosa".

"Samo dva susjeda koji bi trebali dijeli iste vrijednosti, mi smo upućeni jedni na druge. Mi smo ispružili ruku i želimo da bude sa prijateljskim stiskom. Na jedno državno pitanje mi nismo dobili dostojan odgovor. I taj posjet se neće dogoditi. Mi smatramo da Školski brod “Jadran” pripada Hvatskoj. On je za nas zatočenik", naveo je on, prenosi Radio Tivat.