Regija
0

Grčki prijedlog za ime: Slavensko-albanska Makedonija

SRNA
Grčki pregovarač u sporu Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonija Adamantios Vasilakis tokom posljednje runde pregovora u NJujorku predložio je naziv "Slavensko-albanska Makedonija", kao naziv za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, piše danas skopski list "Dnevnik".

Vasilakis je na sastanku sa posrednikom UN u sporu o imenu Matthewom Nimetzom tražio da se novo ime nađe na svim dokumentima, svejedno da li su oni za spoljnu ili unutrašnju upotrebu.

Posljednja runda pregovora održana je krajem prošle sedmice u New Yorku, uz posredovanje Nimetza, i završena je bez napretka.

Nimetz je nakon sastanka sa makedonskim i grčkim pregovaračima - Zoranom Jolevskim i Adamantiosom Vasilakisom izjavio da su i dalje prisutne razlike dvije strane.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine, a naziv "Slavensko-albanska Makedonija" pojavljuje se prvi put.

Do sada su se pominjali prijedlozi "Sjeverna Makedonija", "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija" i "Republika Makedonija - Skoplje".

Posljednji prijedlog koji je Nimetz iznio bio je "Republika Gornja Makedonija", ali je zvanično Skoplje taj prijedlog odbilo u cijelosti kao neprihvatljiv.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).