Regija
0

Grčka paralizirana novim općim štrajkom

FENA
Veći dio javnog prometa i javnih službi paraliziran je u srijedu u Grčkoj općim 24-satnim štrajkom, trećim u tri mjeseca, započetim zbog protivljenja nacrtu reforme penzijskog sistema koji će u četvrtak biti predočen parlamentu.

Avioni nacionalne zračne kompanije Olympic Airlines ne lete, dok je privatna kompanija Aegean Airlines otkazala 23 leta, od kojih tri međunarodna, i promijenila red letenja za 28 destinacija zbog četverosatnog prekida rada kontrolora leta.

Štrajk su organizirale moćna Konfederacija grčkih radnika i Federacija funkcionera.

O nacrtu kontroverznog zakona se od ponedjeljka razgovara u grčkoj skupštini, javio je AFP.

Reforma predviđa znatno smanjivanje broja penzijskih fondova, od sadašnjih 133 na 13, rad i poslije zakonskog roka za odlazak u penziju (65 godina za muškarce, 60 godina za žene) i zabranu prijevremenog odlaska u penziju, što je do sada bilo podržavano.

Otkad je došla na vlast, konzervativna vlada inisistira na reformama i upozorava da će penzijski sistem ako se nešto ne promijeni, za samo nekoliko godina jednostavno propasti.

Grčki politički analitičar Jorgos Kircos kazao je da vlada, kada su penzije u pitanju, nema mnogo izbora, dok su penzije u Grčkoj među najmanjim u Evropi.

"Vlada pokušava reformirati penzijskii sistem zato što je bez tih reformi i efikasnije kontrole praktično nemoguće značajnije smanjiti deficit u budžetu zemlje. Grčka ne samo što ima rekordno veliki javni dug nego i vrlo veliki budžetski deficit, mora i mora reformiratu penzijski sistem kako bi sredila svoje finansije", kazao je Kircos za BBC.

Predložene reforme međutim, neće riješiti sve probleme, upozorava Jorgos Kircos: "Procjenjuje se da manjak u penzijskom fondu iznosi oko 6-7 milijardi eura i da je sve veći. Očigledno je da su predložene reforme zato samo mali korak u dobrom smjeru. One u suštini samo pokreću pitanje, ali ga ne rešavaju. O penzijama će se raspravljati i u narednih 5, 10, 15, čak i 20 godina."

Štrajk bi, teoretski, mogao srušiti konzervativnu vladu premijera Costasa Karamanlisa.

Reforma penzijskog sistema bila je jedno od glavnih Karamanlisovih predizbornih obećanja, i ukoliko ne uspije predložene izmjene sistema progurati kroz parlament, kredibilitet njegove vlade bio bi poljuljan do temelja.

Iako konzervativci u parlamentu s 300 poslaničkih mjesta imaju većinu od samo dva poslanika, uvjereni su da će uspjeti obezbijediti dovoljno glasova za usvajanje novih penzijskih zakona.

Popularnost konzervativne stranke je drastično pala u odnosu na prošli septembar kada je na izborima dobila 42 posto glasova. Istraživanja javnog mnijenja, naime, govore da konzervativce sada podržava jedva 29 posto birača.