{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka paralizirana novim općim štrajkom

F
19.3.2008. u 19:06
0
0
Grčka paralizirana novim općim štrajkom
0
Grčka paralizirana novim općim štrajkom
Veći dio javnog prometa i javnih službi paraliziran je u srijedu u Grčkoj općim 24-satnim štrajkom, trećim u tri mjeseca, započetim zbog protivljenja nacrtu reforme penzijskog sistema koji će u četvrtak biti predočen parlamentu.
Avioni nacionalne zračne kompanije Olympic Airlines ne lete, dok je privatna kompanija Aegean Airlines otkazala 23 leta, od kojih tri međunarodna, i promijenila red letenja za 28 destinacija zbog četverosatnog prekida rada kontrolora leta.

Štrajk su organizirale moćna Konfederacija grčkih radnika i Federacija funkcionera.

O nacrtu kontroverznog zakona se od ponedjeljka razgovara u grčkoj skupštini, javio je AFP.

Reforma predviđa znatno smanjivanje broja penzijskih fondova, od sadašnjih 133 na 13, rad i poslije zakonskog roka za odlazak u penziju (65 godina za muškarce, 60 godina za žene) i zabranu prijevremenog odlaska u penziju, što je do sada bilo podržavano.

Otkad je došla na vlast, konzervativna vlada inisistira na reformama i upozorava da će penzijski sistem ako se nešto ne promijeni, za samo nekoliko godina jednostavno propasti.

Grčki politički analitičar Jorgos Kircos kazao je da vlada, kada su penzije u pitanju, nema mnogo izbora, dok su penzije u Grčkoj među najmanjim u Evropi.

"Vlada pokušava reformirati penzijskii sistem zato što je bez tih reformi i efikasnije kontrole praktično nemoguće značajnije smanjiti deficit u budžetu zemlje. Grčka ne samo što ima rekordno veliki javni dug nego i vrlo veliki budžetski deficit, mora i mora reformiratu penzijski sistem kako bi sredila svoje finansije", kazao je Kircos za BBC.

Predložene reforme međutim, neće riješiti sve probleme, upozorava Jorgos Kircos: "Procjenjuje se da manjak u penzijskom fondu iznosi oko 6-7 milijardi eura i da je sve veći. Očigledno je da su predložene reforme zato samo mali korak u dobrom smjeru. One u suštini samo pokreću pitanje, ali ga ne rešavaju. O penzijama će se raspravljati i u narednih 5, 10, 15, čak i 20 godina."

Štrajk bi, teoretski, mogao srušiti konzervativnu vladu premijera Costasa Karamanlisa.

Reforma penzijskog sistema bila je jedno od glavnih Karamanlisovih predizbornih obećanja, i ukoliko ne uspije predložene izmjene sistema progurati kroz parlament, kredibilitet njegove vlade bio bi poljuljan do temelja.

Iako konzervativci u parlamentu s 300 poslaničkih mjesta imaju većinu od samo dva poslanika, uvjereni su da će uspjeti obezbijediti dovoljno glasova za usvajanje novih penzijskih zakona.

Popularnost konzervativne stranke je drastično pala u odnosu na prošli septembar kada je na izborima dobila 42 posto glasova. Istraživanja javnog mnijenja, naime, govore da konzervativce sada podržava jedva 29 posto birača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: