{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka Makedoncima: Promijenite ime!

F
31.5.2008. u 15:25
0
0
Grčka Makedoncima: Promijenite ime!
0
Grčka Makedoncima: Promijenite ime!
Grčka u propagandnoj ofenzivi protiv Makedonije nakon veta u Bukureštu za poziv u NATO u zadnja dva mjeseca vrši kontinuiran pritisak na međunarodnu zajednicu i na Makedonce kako bi ishodila izmjenu imena te zemlje, pišu u subotu makedonski listovi.
Skopski dnevni listovi u subotu prenose informacije o pritiscima Grčke u svim prilikama gdje se spominje ime Makedonija koje Atena osporava toj zemlji jer ga nosi njezina sjeverna pokrajina i tvrdi da ono implicira teritorijalne pretenzije Skoplja.

Listovi pišu kako je u znak prosvjeda grčko izaslanstvo napustilo konferenciju u Washingtonu o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje jer je Republika Makedonija predstavljena pod svojim službenim imenom, na što je State Department objasnio da Sjedinjene Države imenuju zemlje onako kako su ih priznale.

Utrinski vesnik piše kako je grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis uputila prosvjed američkom redatelju Stevenu Spielbergu zato što se u najnovijem filmu o Indiani Jonese spominje Makedonija bez objašnjenja da li se radi o gornjoj ili donjoj. Ona zahtijeva da se scena izbaci ili prijeti da će grčki premijer Kostas Karamanlis tužiti Spielberga za zloporabu imena Makedonija.

U grčkom parlamentu, kako piše Dnevnik, jedan zastupnik pismeno je predložio ministru pravosuđa Sotirosu Hatzigakisu da pripadnici udruge Makedonaca u Grčkoj Duga budu kažnjeni smrtnom kaznom jer se na njihovoj internetskoj stranici nalazi karta Europe na kojoj je Skopje (grčko ime za Makedoniju) imenovano kao Makedonija i spominje se makedonski jezik. Ministar pravosuđa prijedlog smatra osnovanim i uputio ga je grčkom državnom odvjetniku. Udrugu se tereti da krši članak 138 koji predviđa smrtnu kaznu jer se odnosi na izdaju i povredu teritorijalnog integriteta zemlje, ističe list.

Najnoviji incident dogodio se u četvrtak na vojnoj vježbi NATO-a u Francuskoj na kojoj su predstavnici Grčke zahtijevali od makedonskih časnika da skinu makedonske oznake sa svojih uniformi. U znak prosvjeda Makedonci su napustili vježbu, a ministar obrane Makedonije Laze Elenoviski uputio je prosvjednu notu glavnom tajniku Jaap de Hoop Schefferu, izvješćuje list Vest.

U zadnja dva mjeseca Grčka je zabranila prelet preko njezina teritorija makedonskoj aviokompaniji MAT sa zahtjevom da promijeni ime, a na grčkim cestama pretučeno je više makedonskih autoprijevoznika.

Kako piše list Vreme, radi se o najnovijem scenariju grčke vlade za povećanje pritiska na Makedoniju prema kojem se grčki predstavnici trebaju oštro suprotstavljati upotrebi imena Makedonija i pridjeva makedonski gdje god je to moguće kako bi se prisililo Makedoniju da
promijeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: