Sud pravde u Hagu
0

Grčka i dalje protiv upotrebe imena Makedonije

FENA
Grčka je u četvrtak saopćila u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu da se i dalje protivi da njen sjeverni susjed upotrebljava ime Makedonija, kako to zvanično koristi Skoplje, ocjenjujući da time pokazuje aspiracije na dijelove sjeverne Grčke koji imaju taj naziv.

Javna rasprava o tužbi Makedonije protiv Grčke počela je prije tri dana u ICJ-u u Den Haagu zbog kršenja Privremenog sporazuma između dvije zemlje, koji je bio potpisan 1995. godine. Ona nije u vezi s pregovorima o sporu o imenu koji se vode posredstvom Ujedinjenih nacija (UN).

Makedonija u tužbi traži da sud zaštiti njena prava predviđena ovim sporazumom, koja omogućavaju da zemlja postane članica međunarodnih organizacija pod privremenin nazivom - Bivša jugoslovenska republika Makedonija, navodi AP.

Od suda se zahtijeva da utvrdi da je na Samitu NATO-a u Bukureštu 2008. godine Grčka prekršila jedan član Privremenog sporazuma, čime je spriječeno učlanjivanje Makedonije u Alijansu. Grčka se brani time da je Makedonija ta koja je prva prekršila sporazum i da izbjegava da koristi puni naziv "Bivša jugoslovenska republika Makedonija".

Javna rasprava u Haagu će trajati 10 dana. Sud će odlučivati o žalbi poslije završetka usmenog suočavanja, a presuda se može očekivati nakon ljetnjih odmora, a najkasnije najesen.

Presude ICJ-a su konačne i obavezujuće za zemlje-članice Ujedinjenih nacija, odnosno za strane u sporu.