Dvogodišnjica zemljotresa
109

Gradonačelnica Petrinje: Molim sve građane da sami obnove kuće

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Povodom druge godišnjice potresa na Baniji gradonačelnica Petrinje, HDZ-ova Magdalena Komes, poslala je otvoreno pismo u kojem je priznala kako nije zadovoljna obnovom.

Komes je prvo zahvalila svima na pomoći te istaknula da nedovoljno brza obnova nije pitanje politike. Pozvala je ljude da krenu putem samoobnove.

"Želim poslati poruku optimizma. Na sastancima niko ne štedi riječi, ali većinom se ide s prijedlozima, od same kritike nema pomaka. Zašto to napominjem, zato što želim istaknuti kako su svi svjesni činjenice da obnova ide sporo. Pitanje je šta učiniti. Koristim zato ovu priliku i molim sve sugrađane da krenu putem samoobnove, pri čemu treba koristiti mogućnost opcije s avansom", napisala je, između ostalog, gradonačelnica Petrinje.

Podsjetimo prvi razoran potres na petrinjskom području zabilježen je 28. decembra 2020. godine magnitude pet po Richteru u 6,28 sati.

Najjači potres koji je pogodio Petrinju, Glinu i Sisak dogodio se 29. decembra u 12.19 sati magnitude 6.2 po Richteru, s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11,5 kilometara.