Regija
164

Građani Srbije pomažu sirijskim izbjeglicama koji u ovu zemlju dolaze tražiti azil

Piše: L. Č.
(Foto: Azil u Srbiji/Facebook)
Brojni građani Republike Srbije udružili su napore u cilju prikupljanja pomoći sirijskim izbjeglicama koje masovno dolaze u ovu zemlju kako bi zatražile azil.

Tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) posljednjih nekoliko dana u okviru vanrednih aktivnosti organizuje brojne akcije prikupljanja i dijeljenja humanitarne pomoći migrantima.

U akcijama prikupljanja humanitarne pomoći učestvuju brojne organizacije, firme i pojedinci, a volonteri ove organizacije već nekoliko dana provode akcije dijeljenja higijenskih i medicinskih sredstava i proizvoda, vode, hrane, sokova i sl. sirijskim izbjeglicama koje uglavnom borave po parkovima u blizini autobuske stanice u Beogradu.

"Ordinacija opšte medicine Holistic donirala je 27. jula neophodna medicinska sredstva za ugrožene migrante koji borave u okolini autobuske stanice u Beogradu. Među doniranim artiklima nalaze se prijeko potrebni hanzaplasti, sredstva za dezinfekciju rana, kreme protiv oteklina i rana na nogama, kreme protiv ujeda insekata, lijekovi protiv sunčanice i upale grla", navode iz organizacije APC/CZA.

Terenski timovi Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u svakodnevnim humanitarnim akcijama ova sredstva po potrebi dostavljaju migrantima.

Podsjećamo, U Republici Srbiji, ponajviše u Beogradu, u posljednjih je nekoliko mjeseci povećan broj sirijskih izbjeglica. Doputovali su u ovu zemlju s namjerom da traže azil. U prvih sedam mjeseci ove godine 66.428 osoba pokazalo je namjeru da traži azil u Republici Srbiji, a na teritoriji policijske uprave za grad Beograd, policijska uprava, tj. uprava za strance, izdala je 6.115 potvrda.

Sirijskih državljana koji su u Republici Srbiji zatražili azil trenutno je procentualno najviše.