Regija
0

Građani Srbije od ponoći bez viza putuju u EU

SRNA
Granična policija Srbije spremna je za građane koji od ponoći, kada Srbija stupa na bijelu šengen listu, žele da pređu granice EU, rekao je direktor policije Milorad Veljović.

"Od ponoći građani Srbije koji poseduju nove biometrijske pasoše moći će, bez prethodnog čekanja u ambasadama, da pređu granicu Evropske unije. Srbija će od ponoći biti i praktično na bijeloj šengen listi i njeni građani moći će da pređu granicu sa Mađarskom i da putuju sve do Velike Britanije bez viza. Granična policija je spremna", rekao je Veljović.

On je dodao da će granica moći da se pređe tačno u ponoć, ističući da je na graničnim prelazima policija u potpunosti spremna, svim graničnim policijacima je dostavljeno upustvo kako i na koji način raditi za takav režim saobraćaja i kontrole. 

Vize su i dalje potrebne za prelazak granice sa Rumunijom i Bugarskom koje se nalaze van šengenskog prostora, kao i za Veliku Britaniju i Irsku. Međutim, vize su ukinute za Švicarsku, Norvešku i Island koje nisu članice Unije. 

Prvih 50 putnika iz Srbije, kojima poslije 18 godina neće biti potrebne vize, i koji će u okviru programa "Evropa za sve" posjetiti Brisel, Berlin, Rim i Pariz, biće svečano ispraćeni u Skupštini Beograda. 

Tačno u ponoć, kada avion sa beogradskog aerodroma bude poletio ka Briselu, nad Skupštinom grada biće priređen vatromet. 

Potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za evrointegracije Božidar Đelić objasnio je ko su ljudi koje je država izabrala za ovo putovanje. 
"Tu je jedna gospođa koja je samohrana majke troje dece, koja se sama školovala i završila fakultet. Tu su se našle i dvije naše doktorice koje su spasile bugarske turiste kada je brod na Ohridskom jezeru potonuo, tu je i jedan od vatrogasaca iz Užica, zatim i neki i od najbriljantnijih studenata u Srbiji. Tu je i jedna penzionerka koja godinama pomaže socijalne slučajeve, velikodušno, bez traženja nadoknade, a koja jednostavno nikada nije bila u situaciji da putuje", rekao je Đelić.