Regija
91

Građani Skoplja s cipelama u rukama protestovali protiv masovnog iseljavanja

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Stotine građana Skoplja danas se okupilo ispred zgrade Vlade Republike Makedonije pod sloganom "Koliko je cipela ostalo neiznošeno?", noseći sa sobom obuću svojih najbližih, želeći na taj način simbolično ukazati na masovno iseljavanje mladih ljudi.

Organizatori su rekli da su povod za proteste "savremeni egzodus i masovno iseljavanje iz Makedonije" uzrokovano teškim ekonomskim stanjem i sveukupnim pogoršanjem stanja u svim društvenim sferama. Oni su zatražili od makedonskih vlasti da preuzmu konkretne mjere kako bi se zaustavilo masovno iseljavanje makedonskih građana, posebno mladih ljudi. Iz građanske platforme "Zaslužujemo bolje", koji su organizirali ovaj protest, su rekli da je Makedoniju napustilo više od 600 hiljada građana, od kojih 100 hiljada mladih ljudi.

"Poruka protesta je jasna. Ove cipele su simbol naših najbližih koji su napustili Makedoniju. Razlog okupljanja ispred vlade je što smo svi svjesni da je toliko velika migracija rezultat loših vladinih politika, odnosno lošeg ekonomskog stanja i nezaposlenosti", izjavila je Ines Efremova, u ime građanske platforme "Zaslužujemo bolje".

Obuća koju su učesnici današnjeg protesta donijeli biće donirana izbjeglicama koje tranzitiraju niz Makedoniju, nastavljajući put prema zemljama Zapadne Evrope.