Hrvatska
0

Građani protestvovali zbog porasta nasilja

FENA
Foto: Tportal.hr
Foto: Tportal.hr
Stanovnici najvećih hrvatskih gradova sinoć su se okupili na gradskim trgovima kako bi upozorili na porast kriminala, nesigurnost i ubistva u Hrvatskoj.

Nekoliko stotina građana Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Pule, među kojima i osobe iz javnog života, zapalilo je svijeće i položilo cvijeće u znak sjećanja na Ivanu Hodak, koju je nepoznati muškaraca prije dva dana ubio hicem u vrat.

Otac ubijene djevojke odvjetnik Zvonimir Hodak, inače branitelj penzionisanog hrvatskog generala Vladmira Zagorca, neizravno je optužio Hrvoja Petrača, koji odslužuje šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog otmica sina generala Zagorca, da je odgovoran za ubistvo njegove kćeri.

Porodica Hrvoja Petrača reagirala je otvorenim pismom u kojem se negira bilo kakva umiješanost Petrača.

Ubistvo Ivane Hodak, kao i porast broja najtežih kaznenih dijela, potaknuli su hrvatskog premijera Ivu Sanadera da smijeni ministre pravosuđa i unutarnjih poslova, te ravnatelja policije.

Sanader je u intervjuu Večernjem listu rekao da ove smjene govore o spremnosti hrvatske Vlade da se obračuna s organiziranim kriminalom.

"Državna vlast je odlučna obračunati se sa svakim kriminalom. Bilo je logično očekivati da sve aktivnosti koje smo radili dosad nastavimo još odlučnije i koncentriranije. To su bili glavni razlozi za kadrovske promjene u Vladi i sigurnosnim službama", kazao je Sanader.