Promjene ili ne
35

Građani Crne Gore danas izlaze na predsjedničke izbore: Đukanović ili je vrijeme za nekog novog?

S. Š.
Izborni plakat Jakova Milatovića (Foto: EPA-EFE)
Građani Crne Gore danas izlaze na predsjedničke izbore (Foto: EPA-EFE)
Građani Crne Gore danas, nakon pet godina, izlaze na predsjedničke izbore, a pred njima će se naći sedam kandidata od kojih trebaju izabrati jednog koji će voditi državu u narednim godinama.
Infleuncer bez političkog iskustva, aktuelni predsjednik, još četiri kandidata i jedna kandidatkinja danas će se naći na izbornoj listi na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Nekoliko burnih političkih godina pretrpjela je Crna Gora u periodu iza nas: od pada DPS-a čiji je lider Đukanović, preko napetosti na nacionalnom nivou do institucionalnih problema.

Bilo kako bilo, danas će se pred građanima Crne Gore naći još jedan izazov - a to je izbor za predsjednika njihove države.

Predsjedničku utrku Mile Đukanovića (DPS), Jakova Milatovića (Pokret Evropa), Andrije Mandića (Za budućnost Crne Gore), Jovana Radulovića Jodžira (nezavisni kandidat), Alekse Bečića (Demokratska Crna Gora), lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića i Draginje Vuksanović Stanković (SDP Crne Gore) neki će označiti kao popriličnu tromu i "meku", neki pak kao interesantnu i donekle nesvakidašnju.

U svakom slučaju, njihov dio, u smislu toga da se dopadnu i "dodvore" narodu Crne Gore, je završen - a večeras će, po zatvaranju biračkih mjesta, vidjeti šta je i kako urađeno.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Pobijedit će onaj kandidat koji u prvom krugu glasova osvoji više od polovine glasova, a ukoliko se to ne desi - slijedi drugi krug glasanja koji bi bio održan drugog aprila.

Birači u Crnoj Gori su posljednji put na drugi krug predsjedničkih izbora izlazili 1997. godine kada je Đukanović pobijedio Momira Bulatovića - iako je Bulatović u prvom krugu osvojio više glasova od Đukanovića. Prema brojnim političkim analitičarima, drugi krug izbora ove godine bit će neizbježan.

"Crna Gora neće izdržati još četiri godine uništavanja, a država i društvo u ozbiljnoj su agoniji", ocjene su Mila Đukanovića čija se kampanja uveliko zasniva na kritici vlasti posljednje dvije i po godine.

Pod sloganom "Časti mi", Aleksa Bečić predsjednik Demokrata, stranke aktuelne parlamentarne većine, u kampanji ističe svoju čast, dostojanstvenost, naglašava da nema afera, ni milionskih računa, niti materijalna bogatstva.

"Ja nikada i nikog nisam izdao. Zato mi je čast biti kandidat za predsjednika Crne Gore. Obećavam da ću se svim snagama truditi da budem narodni predsjednik", poruke su Bečića.

Lider Pokreta Evropa sad Jakov Milatović obećava ekonomski oporavak države i jačanje životnog standarda. Milatović se obraća mlađoj biračkoj populaciji, navodi da mu je cilj ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Predsjednički kandidat Andrija Mandić (Foto: EPA-EFE)
Predsjednički kandidat Andrija Mandić (Foto: EPA-EFE)

"Samo zajedno možemo uspjeti da se izborimo za ljudsko dostojanstvo, pomirenje, vladavinu prava i snažnu, bogatu i ujedinjenu zemlju svih nas", Milatovićeva je poruka tokom predizborne kampanje.

Kandidatkinja opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković smatra da bi Crna Gora trebalo da ima predsjednicu po prvi put u svojoj istoriji.

Influencer Jovan Radulović koji je također u trci za predsjednika, nije se obraćao javnosti sa konkrenim političkim porukama, već na društvenim mrežama emituje svoje uobičajene video klipove.

Andrija Mandić je kandidat najbrojnijeg saveza parlamentarne većine, prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF), blizak je Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću, a nedavno je njegovu kandidaturu podržao i Milorad Dodik. Tokom kampanje, predstavljao se pod sloganom "Gradimo budućnost, čuvajmo tradiciju.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović istakao je kako mu je cilj da bude drugačiji od onih koji su do sada bili na vlasti. Tokom kampanje je nastupao pod sloganom "Čovjek od riječi".

U svakom slučaju, Crnogorci će ponovo na izbore i to 11. juna kada su zakazani vanredni parlamentarni izbori. Do tada, preostaje nam da vidimo da li su se građani Crne Gore odlučili za promjene i osvježenje ili pak ostaju pristalice politike koja ih vodi već 30 godina.