Regija
0

Grabar-Kitarović u UN-u pozvala na solidarnost, dijalog i obrazovanje

FENA
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Klix.ba)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Klix.ba)
Sukobe je moguće spriječiti ako se djeluje na vrijeme, hrabro, solidarno i dijalogom, rekla je u srijedu u sjedištu UN-a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i pozvala na jačanje uloge Svjetske organizacije kroz vladavinu prava, obrazovanje i edukaciju kako bi svijet mogao odgovoriti na izazove budućnosti.

Na godišnjem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku predsjednica RH sudjeluje na nekoliko panela, u nekoliko inicijativa i sastanaka svjetskih čelnika, a u srijedu je govorila na plenarnom zasjedanju Svjetske organizacije koja je sada usredotočena na ciljeve održivog razvoja nakon 2015. godine.

Svjetski čelnici trebaju se zapitati jesu li učinili dovoljno da spriječe sukobe, da zaštite jedinu Zemlju od klimatskih promjena, da iskorijene glad, nasilje, siromaštvo, nekažnjivost zločina, da obrazuju svu djecu i educiraju mlade za izazove budućnosti.

"Živimo u svijetu koji je toliko bogat mogućnostima i ljepotama, prirodnim i onim koje je stvorio čovjek, ali unatoč tomu svjedočimo jednu strahotu za drugom", rekla je Grabar-Kitarović.

Nedjelovanje donosi teške posljedice, upozorila je.

"Prečesto, umjesto da rješavamo probleme na njihovu izvoru i bavimo se uzrocima u ranoj fazi, više vremena i sredstava trošimo na krize kojima smo dopustili da se otmu kontroli. To je zato što se nismo obazirali na te rane znakove ili jednostavno nismo imali vremena ili pak hrabrosti da se uključimo", rekla je.

"Migrantska kriza koja je poplavila mnoge evropske zemlje školski je primjer posljedica nedjelovanja", rekla je predsjednica Hrvatske, tranzitne zemlje izložene valu izbjeglica što bježe od sukoba na Bliskom istoku prema Zapadu.

Evropa je izložena krizi zbog "tragičnih posljedica neriješenih sukoba", drži Grabar-Kitarović.

"Hitno nam je potrebno globalno raditi zajedno u borbi protiv Islamske države", rekla je. Jednako je važno dati narodima nadu, ukloniti preduvjete za radikalizaciju, dodala je.

Sva djeca moraju biti obuhvaćena obrazovanjem, ali taj proces treba podrazumijevati i edukaciju za budućnost, a to znači učiti o toleranciji, čovječnosti, solidarnosti, suradnji, poštivanju života i planeta, rekla je u sjedištu UN-a koji obilježava 70. godišnjicu postojanja.

Hrvatska se zauzima za suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, za završetak procesa euroatlantske integracije jugoistočne Europe kao i jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, rekla je hrvatska predsjednica u svom govoru.

Dodala je da Hrvatska pozdravlja rad Neovisnog panela na visokoj razini o mirovnim operacijama, Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i ponosna je što predsjeda Prvom preglednom konferencijom Konvencije o kazetnom streljivu, jednome od najpodmuklijih oružja kojima je i sama bila izložena.

"Hrvatska je na 124. mjestu u svijetu, ali smo odlučni da naša međunarodna prisutnost i važnost nadiđe našu veličinu", rekla je hrvatska predsjednica.

Pozvala je čelnike da "prihvate solidarnost" te da pronađu "dijalog sa svojim protivnicima".