Regija
91

Grabar-Kitarović: Šešelju je mjesto u Hagu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u utorak žaljenje odlukom Haaškog suda koje je odbilo zahtjev tužiteljstva da s privremene slobode vrati u pritvor Vojislava Šešelja, smatrajući kako je Šešelju mjesto u Haagu, te je istaknula da će nakon polaganja predsjedničke zakletve ako zatreba otići u New York i razgovarati s glavnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom.

"Žao mi je da je Haaški sud donio tu odluku. Držim da je Šešelju mjesto u Haagu. Žao mi je da Haaški sud u 12 godina nije donio nikakvu presudu i mislim da je to sramota za taj sud", rekla je Grabar Kitarović novinarima upitana kako komentira odluku Sudskog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslsviji (ICTY).

ICTY je u utorak odbilo zahtjev tužiteljstva da s privremene slobode vrati u pritvor Vojislava Šešelja, srpskog radikala optuženog za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u BiH te nad vojvođanskim Hrvatima.

Grabar Kitarović je istaknula da će kada položi predsjedničku zakletvu, ako zatreba odmah otići u New York i razgovarati s glavnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom te se obratiti Općoj skupštini UN-a.

"Na ovome ne treba stati jer je Šešelj osoba koja podriva međudržavne odnose, a izaziva mržnju, velikosrpske tendencije i to je nedopustivo", rekla je Grabar Kitarović.