Regija
7

Grabar-Kitarović: Sazvati hitnu sjednicu Vlade zbog nereda hrvatskih navijača u Francuskoj

SRNA
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Klix.ba)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predložila je sazivanje tematske sjednice Vlade na čijem dnevnom redu bi bili neredi na fudbalskim stadionima, a posebno onaj na utakmici Hrvatske i Češke.

Na dnevnom redu bi bio Izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova o sigurnosnim saznanjima i preduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Hrvatske i Češke.

Bio bi razmatran i izvještaj Ministarstva pravosuđa i Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta o primjeni Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, te dosada izrečenim sankcijama.

U obrazloženju prijedloga za održavanje sjednice Vlade Hrvatske navedeno je da su se na jučerašnjoj fudbalskoj utakmici Evropskog fubalskog prvenstva u Francuskoj između Hrvatske i Češke dogodile nemile scene ponašanja navodnih navijača hrvatske reprezentacije.

"U svrhu osiguravanja sigurnosti gledalaca i učesnika sportskog takmičenja potrebno je hitno sankcionisati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede, te nasilje, prije, za vrijeme i nakon sportskog događaja", navodi se u današnjem saopštenju iz kabineta predsjednika Hrvatske.

Grabar-Kitarović traži da se pojačaju sankcije za prekršaje s posebnim naglaskom na pooštravanje kazni zatvora te njihovu hitnu primjenu.