Regija
1

Grabar-Kitarović nakon glasanja: Vjerujem da će građani izabrati promjene

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske  Kolinda Grabar-Kitarović izvršila je građansku dužnost na biračkom mjestu u 10. mjesnom odboru "Nadbiskup Antun Bauer" u Zagrebu.

U izjavi medijima nakon glasanja, Grabar-Kitarović je kazala da se danas u Hrvatskoj odlučuje ne samo za predsjednika, odnosno predsjednicu države, već i o smjeru u kojem će ići ova zemlja.

Ona je pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore, da iskoriste biračko pravo i poručila je kako vjeruje u svoju pobjedu.

“Vjerujem da će građani izabrati promjene, bolju Hrvatsku, gospodarski rast i razvoj, socijalnu stabilnost, ostanak mladih u Hrvatskoj, brigu o starima i umirovljenicima, brigu o mirovinama, o ženama, o braniteljima, o svima u ovom našem društvu“, izjavila je Grabar-Kitarović.

Kandidatkinja HDZ-a naglasila je da očekuje veću izlaznost od prvog kruga, dodavši da želi obnoviti zajedništvo u Hrvatskoj.

“Želim da nema više 'naših' i 'vaših'. Svi su moji građani i radit ću za dobrobit i korist svih građana Hrvatske. Hrabro i odlučno, uhvatit ću se u koštac sa svim problemima sa kojima se Hrvatska susrela i rješavat ćemo aktivnom politikom pitanje nezaposlenosti, gospodarskog rasta i socijalne pozicije građana“, rekla je ona.

Istakla je da će se brinuti i o Hrvatima u inostranstvu i voditi snažnu vanjsku politiku.

Kada je riječ o položaju Hrvata u BiH, Grabar-Kitarović je rekla da se zalaže za potpunu konstitutivnu jednakopravnost hrvatskog naroda.

“Stat ću uz sve prijedloge i pozicije koje budu zastupali legitimni predstavnici hrvatskoga naroda u BiH. Nadam se dogovoru između triju naroda i nacionalnih manjina u unutarnjem uređenju. Ukoliko ne bude moguće, onda neka se ide i na međunarodnu konferenciju, kojom će se ići u nadogradnju Daytonskog mirovnog sporazuma. Jer, ne može se više dopustiti da hrvatski narod spada na razinu nacionalne manjine, već Hrvatska može i mora, ima ustavnu obavezu, da stane u zaštitu hrvatskog naroda“, poručila je kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Hrvatske.

Ona je rekla da je također obaveza Hrvatske da pomogne BiH općenito, da se ova država uredi i postane politički emancipovana. 

“Zato je apsolutni preduvjet jednakopravnost Hrvata, na cijeloj teritoriji BiH“, zaključila je ona.