Regija
7

Grabar Kitarović: Kukastim križom je nanesena nemjerljiva šteta ugledu Hrvatske u svijetu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na svastiku koja se pojavila na stadionu Poljud tokom sinoćnjeg meča Hrvatska - Italija, osudivši ovakav čin.

"Najoštrije osuđujem pojavu svastike na terenu na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu. Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet, nego i hrvatsku državu. Ovime je nanesena nemjerljiva šteta ugledu naših građana i naše domovine u svijetu, te tome i takvima treba konačno stati na kraj. Tražim ‎hitnu istragu, odlučnu reakciju svih nadležnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja‎", stoji u saopćenju poslanom iz njenog Ureda.

U toku je i vanredna konferencija za novinare Hrvatskog nogometnog saveza u Splitu.

"Zaista je teško opisati riječima šta se jučer dogodilo. Hrvatska država je doživjela šamarčinu. Vjerujemo da će kamere na stadionu omogućiti da nađemo krivce jer hrvatski nogomet je doživio klasični atentat. Ponovno smo u situaciji da se sramotimo pred čitavim svijetom. Niko iz Hajduka i predstavnika Grada Splita nije bio na utakmici. Zar ćemo privatne animozitete pretpostaviti reprezentaciji? Pa nije igrala privatna reprezentacija HNS-a. Visokopozicionirane osobe u našoj državi su to prihvatile zezancijom. Što se tiče počinitelja, to su osobe koje su to jako dobro planirale, nisu to dva mulca iz birtije ni djeca iz kafića", rekao je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović koji je na dan utakmice, u petak ujutro, bio na terenu s predstavnicima UEFA-e.

Na konferenciji je rečeno kako očekuju da će biti "debelo kažnjeni".

Podsjetimo, reprezentacija Hrvatske sinoć je igrala utakmicu protiv reprezentacije Italije u okviru Eura 2016. Navijača nije bilo jer ih je UEFA kaznila zbog skandiranja "Za dom spremni", a da stvar bude gora, na terenu stadiona Poljud nacrtan je kukasti križ. Na poluvremenu utakmice radnici su izašli na teren i pokušali popraviti štetu, no fotografije su obišle cijeli svijet.