O kupovini aviona
29

Grabar-Kitarović: Ja bih Mercedes, ali onda neću imati za hranu

Klix.ba
Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović
U sjedištu Vlade Republike Hrvatske danas zasjeda Vijeće za obranu koje su sazvali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, a tema je kupovina borbenih aviona, za koju bi vijeće trebalo dati svoju preporuku.

Hrvatska odlučuje između izraelskih aviona F-16 i švedskih Gripena koji bi zamijenili postojeće stare avione MiG-21.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je komentirala tu temu, rekavši da će prihvatiti onu opciju koju stručna grupa predloži kao najbolju i najpovoljniju, kako prenose hrvatski mediji.

Rekla je da prije svega o tome trebaju odlučiti stručnjaci i piloti te da je veliko pitanje razlika između generacija borbenih aviona.

"Mi trenutno imamo avione druge generacije, dok drugi imaju one četvrte generacije. Ja bih rado da možemo kupiti nove avione, ali ne možete potrošiti novac koji je potreban za obrazovanje... I ja bih si rado priuštila novi Mercedes, ali onda neću imati za hranu", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Večernji list.

Krajem prošle godine završen je proces prikupljanja ponuda koje su predstavili predstavnici Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, a nakon otvaranja ponuda slijedio je detaljan proces njihove evaluacije koji je vodio stručni tim.

Osim Švedske koja je jedina ponudila nove letjelice, često spominjane modele JAS 39 Gripen koje u svojim pogonima radi SAAB, preostale ponude bile su različite varijante rabljenih F-16.

Ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, kako je najavljeno, bila su tri segmenta – međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-ekonomske saradnje.