Prijem na Pantovčaku
1000

Grabar-Kitarović: Hrvatima u BiH prijeti opasnost da postanu manjina

Klix.ba
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je na prijemu povodom Dana državnosti te zemlje između ostalog govorila i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima, kako ističe, iako su jedan od tri konstitutivnih naroda prijeti opasnost da postanu manjina.

Zbog toga su nužne promjene Izbornog zakona BiH, poručila je predsjednica Hrtvatske.

"Posebno u žarištu naših nacionalnih i državnih interesa moraju biti Hrvati u Bosni i Hercegovini, gdje su konstitutivan povijesni narod, ali im prijeti da postanu manjina. Insistiram i uvijek ću insistirati na jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zato treba najozbiljnije pristupiti rješavanju političkih pitanja kao što je hitna promjena izbornog zakona", poručila je te dodala da je BiH nužno što prije "povući" prema euroatlantskim integracijama.

Pred 1.500 zvanica u svom Uredu na Pantovčaku Grabar-Kitarović je govorila o 26 godina nezavisnosti Hrvatske i iskušenjima s kojima se danas susreće.

"Današnja svečanost naše misli vraća 26 godina unatrag na čin donošenja Deklaracije o proglašenju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Bio je to kraj dugog puta hrvatskog naroda u borbi za svoju samostalnu državu. Nismo nažalost mogli kao drugi narodi u miru razvijati svoju mladu demokratsku državu, nego smo morali braniti tek proglašenu državu od unutarnje i vanjske agresije koju je poizvela velikosrpska ideologija. No, suočeni s nametnutim ratom odbranili smo se i pobijedili. S ponosom se sjećamo svih žrtava. Naše su misli s poginulim braniteljima, invalidima, s civilnim žrtvama rata i porodicama koje su izgubile svoje najdraže. Rane su još uvijek svježe i bolne i nikada neće zacijeliti", rekla je hrvatska predsjednica u svom govoru.

Naglasak je stavila na pet politika: demografsku obnovu, gospodarsku obnovu, obrazovnu reformu, sigurnosnu politiku te fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju radi ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske, a u svome se govoru osvrnula i na odnos Hrvatske sa susjednim državama.

Dodala je da Hrvatska i Srbija moraju imati stalan i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od interesa, a da sa Slovenijom žele razvijati dijalog koji će obuhvatati i pitanje granice.