Slovenija
0

Gostioničar dokazao da njegovi gosti smiju pušiti

FENA
Slovenski gostioničar Sandi Ritter na sudu je nakon godinu i pol dana dobio zadovoljštinu jer je potvrđeno da ga je inspektor neopravdano kaznio globom od 800 eura jer je gostima dopustio da puše nakon što je Slovenija prije dvije godine donijela zakon o zabrani pušenja u lokalima i javnim prostorijama.

Ritter koji u mjestu Zagorje, tridesetak kilometara sjeveroistočno od Ljubljane, ima gostionicu u koju su dolazili i pušači, dio je gostionice pregradio i proglasio dijelom stambenog prostora. U njemu se uz pivo i kavu smjelo pušiti jer je vlasnik tvrdio da su to njegovi privatni gosti u privatnim prostorijama.

Premda ga je zdravstveni inspektor kaznio globom od 800 eura, tumačeći da je riječ o triku kojim se zaobilaze zakonske odredbe, Ritteru je sud dao za pravo.

Po sudskom rješenju u spornim se prostorijama ne odvija prava gospodarska djelatnost, nego su to privatne prostorije na koje se zakon o zabrani pušenja ne odnosi.

Sandijevi gosti na šanku sami uzimaju piće i pepeljaru, a onda odlaze u drugu "privatnu" prostoriju uz kojoj smiju pušiti. Pri tome nema opasnosti od "pasivnog pušenja" ni za osoblje gostionice koje u drugu prostoriju ni ne ulazi.