Kome, ba, da se prilagođava?
0

Goran Milić u Dnevniku HRT-a nije ni spomenuo napad u Bugojnu

Piše: A. Panjeta
Goran Milić (Foto: Arhiv)
Goran Milić (Foto: Arhiv)
Teroristički napad u Bugojnu bio je vijest za sve medije, kako u regiji, tako i širom Evrope i ostatka svijeta, osim za urednika Dnevnika Hrvatske radio-televizije Gorana Milića, koji jedan takav događaj nije ni spomenuo.

Odluku da vijest dana jednostavno izignoriše Milić pravda činjenicom da "nije mogao odrediti intonaciju vijesti". Kako pišu mediji u susjednoj Hrvatskoj koji su ovom događaju posvetili punu pažnju, Milić je u Dnevniku izvijestio o korupcijskoj aferi u Francuskoj, referendum u Kirgistanu i donio priču o tome kako je Diego Maradona možda porijeklom iz Hrvatske.

Za T-portal kratko je prokomentirao kako se vijest o napadu u Bugojnu cijeli dan vrtjela u svim vijestima te da ne mora u Dnevniku sabrati sve vijesti koje su emitirane tokom dana u informativnim emisijama.

"Ja ne mogu zamisliti da javnosti dam vijest bez intonacije, pa sam zaključio da je bolje da ne 'fulam' nego da intoniram pogrešno, baš zato što se to od mene očekuje. Ali, da, trebao sam objaviti tu vijest na 20 sekundi", priznao je Milić grešku za T-portal, pojasnivši kako je dugo razmišljao kako da plasira vijest jer "postoje interpretacije da je ‘Al-Qaeda’ na vratima Hrvatske, dok drugi kažu da je Čaušević obični kriminalac koji se osvećivao policiji jer su ga navodno istukli".

Postavlja se pitanje kako bi samo Milić intonirao vijest da je u napadu koji je čisti teroristički čin kojim slučajem poginuo i policajac hrvatske nacionalnosti, jer, mediji u susjedstvu & komšiluku nerijetko upravo "prebrojavanjem krvnih zrnaca žrtve" određuju kako da intoniraju vijest. S druge strane, na napad nije reagirao ni poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić koji se netom nakon napada obraćao na obližnjoj Ajvatovici, tako da Milićevo nereagiranje i ne čudi.