Nakon 7 godina bjekstva
0

Goran Hadžić smješten u pritvor u Hagu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Goran Hadžić stigao je u Hag danas oko 16.00 sati i smješten je u pritvor u Tribunalu.

U saopćenju za javnost, Haški tribunal je potvrdio da je Hadžić smješten u pritvorsku jedinicu Tribunala.

Haški optuženik izručen je nakon što je danas posjetio bolesnu majku u Novom Sadu, trudnu kćerku i očev grob na Kameničkom groblju.

Prije toga Hadžića je u pritvoru u Beogradu posjetila nevjenčana supruga Borislava i kćerka, te su u razgovoru s njim provele pola sata.

Hadžić je sa aerodroma "Nikola Tesla" prebačen u Rotterdam, a zatim u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.

"Izručenjem Hadžića okončano je najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom. Ispunjene su najveće obaveze, a hapšenjem Hadžića Srbija je iskazala svoju dosljednost i posvećenost poštovanju zakona i principa međunarodne pravde", kazala je ministrica pravde Srbije Snežana Malović.

Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK), optužnicom koja je podignuta 2004. godine tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj tokom 1991. i 1992. godine.

Uhapšen je u Srbiji u srijedu, 20. jula ove godine, nakon više od sedam godina u bjekstvu.

Hadžić bi se trebao u narednih nekoliko dana trebao pojaviti pred sudijama Tribunala u Haagu, kada će mu biti pročitana optužnica i imati će priliku da se izjasni o krivici.

O-Gon Kwon, zamjenik predsjednika Haškog tribunala, u pisanoj odluci je odredio da će on obaviti prvo saslušanje Hadžića nakon njegovog prebacivanja u pritvor Tribunala u Haagu.

Zamjenik predsjednika Haškog tribunala imenovao je i tročlano Sudsko vijeće koje će voditi postupak protiv Gorana Hadžića. Članovi Vijeća Tribunala, prema odluci sudije Kwona, su Burton Hall, Guy Delvoie i Antoine Kesia-Mbe Mindua, javio je BIRN - Justice Report.