|

Goran Hadžić doputovao iz Haga u Srbiju

Goran Hadžić doputovao iz Haga u Srbiju
16
F
FENA
16.4.2015. u 08:07
36
komentara
16

dijeljenja
Goran Hadžić doputovao iz Haga u Srbiju Foto: Blic.rs
Haaški optuženik Goran Hadžić doputovao je u srijedu navečer u Beograd poslije odluke Haaškog suda (ICTY) da ga pusti na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i nastavka liječenja u Srbiji, potvrdio je medijima Hadžićev odvjetnik Zoran Živanović.
Hadžić je oko 23 sata sletio u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" letom Air Serbie iz Amsterdama, a potom krenuo prema Novom Sadu gdje ima kuću. Tamo će po odluci sudskog Vijeća provoditi vrijeme pod kontrolom srbijanskih vlasti koje su se kaucijom ICTY-u obvezale nadzirati ga po uvjetima određenim za puštanje na privremenu slobodu.

S Hadžićem će do Novog Sada putovati pratitelji koji su sa njim bili u Amsterdamu.

"Oni će ga i odvesti u Novi Sad. Hadžić ima obvezu da ne napušta Novi Sad i da ga jednom dnevno posjećuju policajci, koji će izvještavati Haaški sud", izjavio je Hadžićev odvjetnik agenciji Beta.

Nakon što mu je u novembru 2014. godine dijagnosticiran tumor na mozgu, ICTY je naložio da Hadžić bude pušten na privremenu slobodu radi liječenja. Po odluci sudskog Vijeća, u Hag bi se trebao vratiti u maju. No, tačan datum njegova povratka je "povjerljiva informacija", novinarima je ranije u srijedu potvrdio i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić.

Troškove Hadžićeva putovanja i liječenja platiti će Srbija koja je, kako se navodi u odluci Suda koja ga je dužna i uhititi pokuša li bijeg ili na koji drugi način prekrši uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobra 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Obrana je precizirala da Hadžić boluje od tumora i da je bolest "u konačnoj fazi".

Suđenje Hadžiću za zločine u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine započelo je 2012. godine nakon što je uhapšen poslije sedam godina skrivanja, a prekinuto je u oktobru prošle godine.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...