|

Goran Hadžić bi trebao večeras doputovati u Srbiju

Goran Hadžić bi trebao večeras doputovati u Srbiju
0
F
FENA
15.4.2015. u 09:51
10
komentara
0

dijeljenja
Goran Hadžić bi trebao večeras doputovati u Srbiju Goran Hadžić (Foto: EPA)
Branilac Gorana Hadžića, advokat Zoran Živanović, izjavio je danas kako bi bivši predsjednik tzv. republike srpske krajine večeras trebao doputovati iz Haaga u Srbiju, gdje će se javiti domaćim ljekarima a ako to bude potrebno, liječiti i u zemlji.
Živanović je rekao kako Hadžić ima tumor na mozgu, da je moguća samo palijativna terapija kojom bi se usporilo napredovanje bolesti, i da bi se u maju trebala izvršiti kontrola zdravstvenog stanja i daljnji postupak.

Hadžićev branilac je za TV Pink najavio da bi bivši predsjednik RSK trebalo oko 22:30 sati biti u Beogradu, nakon čega će biti prebačen u njegov stan u Novom Sadu, prenosi Tanjug.

Živanović je podsjetio da su Hadžiću postavljeni uvjeti da stalno boravi u Novom Sadu, da ga svakodnevno posjećuje srpske policija, da ne komunicira s medijima i ne kontaktira sa žrtvama i svjedocima.

Hadžićev branilac je dodao da u ovom trenutku Haški tribunal i dalje odlučuje o zahtjevu tužilaštva, koje traži da se postupak protiv Hadžića nastavi i da se očekuje ta odluka.

Haški tribunal prihvatio je žalbu Hadžića osumnjičenog za ratne zločine i donio odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu, a bivši predsjednik tzv. republike srpske krajine treba se vratiti u Haag do kraja maja, saopćeno je ranije iz Tribunala.

Hadžić je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995., a uhapšen je u julu 2011. na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012., a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza obrane počelo je u julu.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...