|

Godišnjica pada Vukovara obilježena i u Beogradu

Godišnjica pada Vukovara obilježena i u Beogradu
0
F
FENA
19.11.2011. u 11:36
11
komentara
0

dijeljenja
Godišnjica pada Vukovara obilježena i u Beogradu Foto: Blic
Nekoliko desetina aktivista srbijanskih nevladinih udruga Žene u crnom i Art klinika okupilo se sinoć u središtu Beograda kako bi obilježilo 20. godišnjicu pada Vukovara, podsjećajući na zločine što su se ondje dogodili i tražeći od srbijanskih vlasti otkrivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru.
Sudionici su okupljanje opisali kao "mirovnu akciju, u crnini i šutnji" u povodu 20 godina od pada Vukovara, a nosili su transparente s natpisima "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru", "Solidarnost" i "Odgovornost".

Okupljene, koji su od srbijanskih vlasti zatražili utvrđivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru, tokom skupa je osiguravalo nekoliko desetina policajaca.

Udruga "Žene u crnom" priopćenjem je podsjetila srbijansku javnost i predstavnike državnih institucija da proces suočavanja s prošlošću mora počivati na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjavanju obveza što proizlaze iz odgovornosti.

Od nadležnih srbijanskih državnih institucija udruga traži da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za agresiju na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, punu istinu o nestalima otvaranjem vojnih arhiva i da otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, kao i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Srijemskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Također se traži da se uvaži zahtjev "Žena u crnom" i "Art klinike", koji je, kako se navodi, potpisalo više od 30 udruga civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima te da se podupru drugi vidovi simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama.

Udruge traže i da budu preispitana stajališta o ratovima devedesetih godina 20. stoljeća i o odgovornosti Srbije u njima, te dodaju kako istina o tim zbivanjima mora postati dio službenog obrazovnog sustava "i neporeciva povijesna istina u cilju promjene moralnog poretka, vrijednosnog sistema i kulturnih obrazaca".

"Žene u crnom" i "Art klinika" najavili su da će u subotu, zajedno s članovima porodica žrtava i građanima Vukovara prisustvovati obilježavanju godišnjice zločina.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...