Regija
1

Godišnjica Oluje: Milanović u Kninu izviždan, podrška Gotovini

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Cjelodnevni svečani program povodom obilježavanja 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj su 1995. oslobođeni okupirani hrvatski teritoriji počeo je ujutro na ulicama Knina te na kninskoj tvrđavi, a završit će večeras koncertom Orkestra HRT-a koji će se prenositi uživo, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Mimohod pripadnika oružanih snaga i MUP-a iz pravca tvrđave završio je svečanim postrojavanjem na glavnom trgu gdje je pregled izvršio predsjednik RH i zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović.

Centralni događaj odigrao se na glavnom kninskom trgu gdje su se svečanim govorima okupljenima obratili predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko. Vijence su na Spomenik hrvatske pobjede Oluja '95, uz njih, položili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Premijera Milanovića dočekali su brojni zvižduci i povici neodobravanja iz publike, ali je čitav događaj protekao mirno, dijelom i zbog strogih mjera osiguranja.

Predsjednik Josipović u svom govoru istaknuo je kako je akcijom Oluja završen Domovinski rat i naglasio da je Oluja bila legitimna akcija hrvatske vojske. Naglasio je potrebu pomirenja i "pružanja ruke onima koji su bili na drugoj strani“, te potaknuo na prihvaćanje nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Premijer Milanović rekao je kako je Olujom hrvatska odbranjena, ali i "dalje se nastavlja borba za ekonomsku stabilnost i standard života građana“.

Među visokim zvanicima bili su i penzionisani generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak koji su presudom Haškog suda oslobođeni optužbi zbog akcije Oluja, a najčešći uzvici podrške upućivani su Anti Gotovini.

U obilježavanju je sudjelovao i ministar branitelja Fred Matić, ministar odbrane Ante Kotromanović, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, Jadranka Kosor, penzionisani general Ljubo Ćesić Rojs i brojni drugi.

U Kninu se i ove godine tradicionalno okupio veći broj ratnih veterana, a na glavnoj gradskoj ulici su postavljeni brojni štandovi na kojima braniteljske zadruge predstavljaju i prodaju svoje proizvode.