Regija
47

Godišnjica atentata na Zorana Đinđića: Njegove ideje ostale su nedodirljive

Piše: I. P.
Nešto prije pola jedan popodne 12. marta 2003. godine, ispred sporednog ulaza u zgradu Vlade Srbije, tadašnji premijer Zoran Đinđić ubijen je hicem iz snajpera.

Đinćić se trebao susresti sa Annom Lindh, ministricom vanjskih poslova Švedske. Ispaljeni metak pogodio ga je u srce, a smrt je uslijedila govoto momentalno. Njegov tjelohranitelj je drugim hicem ranjen u stomak.

"Smrt nam je oduzela Zorana Đinđića, uništila zajedničke planove, a našem prijateljstvu oduzela zajedničku budućnost, vječno ga utvrđujući kao simbol, orijentir, ohrabrenje koje vječito postoji u našem sjećanju. Istovremeno, smrt je Zorana Đinđića oduzela i protivnicima, prevela ga je izvan njihovih domašaja, a on i ideje za koje se zalagao postali su nedodirljivi za njihove napade i nerazumijevanje. Danas i oni koji su ga živog najviše osporavali, makar na riječima, sa manje ili više razumijevanja, sa manje ili više uspjeha i iskrenosti, pokušavaju da se kreću u političkim okvirima koje je on zacrtao, ostavivši ga konačno da zauvijek bude upravu", rekao je predsjednik LDP-a Srbije Čedomir Jovanović povodom 12. godišnjice atentata na Đinđića.

Foto: AFP
Foto: AFP

Đinđić je kroz godine svog političkog angažmana stekao mnogo neprijatelja, a najviše zbog svoje prozapadne orijentacije, oštrog odnosa prema organizovanom kriminalu te zbog činjenice da je Hagu izručio Slobodana Miloševića.

Nakon neuspjelog ubistva u februaru, atentat izvršen 12. marta organizovali su Dušan Spasojević i Milorad Ulemek Legija, koji je bio komandant zloglasne Jedinice za specijalne operacije Srbije, koja je činila zločine za vrijeme ratova u BiH, Hrvatskoj i Kosovu.

Zvezdan Jovanović (Foto: AFP)
Zvezdan Jovanović (Foto: AFP)

Za izvršenje atentata regrutovan je Zvezdan Jovanović, koji je nakon hapšenja i suđenja osuđen na 40 godina zatvora, kao i Ulemek. Spasojević je ubijen u razmjeni vatre sa policijom za vrijeme pokušaja hapšenja.

Pored navedenih, srbijanska policija uhapsila je i druge osobe koje su dovedene u vezu sa planiranjem ubistva, a to su Dejan Milenković, Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić, Ninoslav Konstantinović, Milan Jurišić, Dušan Krsmanović, Željko Tojaga, Saša Pejaković i Branislav Bezarević. Godine 2007. svi su proglašeni krivima za učešće u zavjeri.