Regija
0

Glumac Žarko Laušević se neće vratiti u Srbiju

SRNA
Glumac Žarko Laušević na polučasovnom saslušanju pred Upravnim organom za nadzor nad imigracionim pitanjima SAD izjavio je da neće da se vrati u Srbiju i da želi da ostane u Americi, gdje mu je porodica.

Glumac je pušten na slobodu, a sud na Manhattanu donio je odluku da kaucija bude 10.000 dolara, čime se garantuje da će se Laušević pojaviti pred sudom 8. februara 2010. godine.

"Večernje novosti"  navode  da je gotovo sigurno da se Laušević više nikada neće vratiti u Srbiju. 

Kada je imigraciona policija početkom jula ove godine uhapsila Lauševića u Njujorku, njegova porodica je odbila bilo kakvu pomoć srpskog konzulata. Glumac je od američkih vlasti zatražio državljanstvo, na osnovu supruge Anite koja već ima njihove papire.

Čudno je, međutim, da Laušević do sada već nije dobio stalni boravak. Prema  zakonu SAD, na osnovu braka papiri se dobijaju poslije tri godine. Ukoliko je ikada i aplicirao za državljanstvo, moguće da je Lauševićeva srpska biografija bila sporna, navodi list.

Odluka koja bude donesena  u februaru sljedeće godine, biće prvostepena, na koju postoji mogućnost žalbe, i to u roku od 30 dana. Odmah poslije toga, bez ponovnog saslušanja, drugostepeno rješenje donosi Apelaciono vijeće imigracionog nadzora. I na ovu odluku postoji mogućnost žalbe, i to Saveznom sudu. 

U slučaju odluke o deportaciji, Lauševiću se ostavlja na raspolaganje određeni vremenski period da napusti zemlju. Svakako, to mu samo omogućava da podnese zahtjev za azil, navode "Novosti".