"Tajna organizacija"
7

Glavni hrvatski tužilac podnio ostavku nakon priznanja da je mason

S.H.P.
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Glavni hrvatski tužilac Dražen Jelenić podnio je danas ostavku na ovu poziciju, nakon što se saznalo da je mason. Odluka o ostavci objavljena je na stranicama DORN-a.
Jelenić je jutros kazao i kako mu nije palo na pamet da bi se zbog masona mogao propitivati njegov rad. Naime, Jelenić je priznao da je od 2018. godine član masonskog udruženja Veliki Orijent Hrvatske, no smatra da time nije naštetio ugledu Državnog tužilaštva jer je svoj posao radio legalno i isključivo po zakonu.

Izjavio je da ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, jer se radi o legalno osnovanom udruženju koja se zalaže za bolje stanje u društvu, piše Index.hr.

Ministar Bošnjaković je, nakon ovog priznanja kazao kako će vlada smijeniti Jelenića ukoliko on sam ne podnese ostavku. Isto je potvrdio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je je Jeleniću dao ultimatum, ili da sam podnese ostavku, ili da ga sutra smijeni vlada.

"Neprihvatljivo je članstvo u ovakvom udruženju građana, bez obzira što je ona registrirana prema zakonima. Njeno je djelovanje ipak prekriveno velom tajne, članstvo također, dakle, predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog tužioca i drugih koji su članovi takvih organizacija", rekao je Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Također je kazao kako Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskom udruženju prilikom imenovanja na dužnost.

Nakon toga se Bošnjaković sastao s Jelenićem. Na tom sastanku je najvjerovatnije i dogovoreno da ipak Jelenić ipak sam da ostavku.