Regija
0

Glavašu nije odobreno da bude na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora

FENA
Branimir Glavaš neće prisustvovati konstituirajućoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora i položiti zastupničku prisegu, jer mu nije dozvoljeno privremeno puštanje iz pritvora doznaje se jutros na zagrebačkom Županijskom sudu.

Glavaševo privremeno puštanje iz pritvora nije odobrio Željko Horvatović, predsjednik sudskog vijeća pred kojim se Glavašu sudi za ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991. u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', kazao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Sudac se rukovodio činjenicom da su, prema dosadašnjoj praksi sudova, pritvorenici izvođeni iznimno i to u slučajevima ozbiljnijih zdravstvenih tegoba ili događaja koji su posve osobne naravi kao što je iskazivanje pijeteta prilikom pogreba nekoga od članova uže obitelji, kazao je Devčić.

Dodao je da se nije odobravalo privremeno puštanje radi bilo kojeg drugog događaja koji bi za pritvorenika mogao biti značajan, bilo na privatnom ili poslovnom planu, kao npr. prisustvovanje sjednicama trgovačkih društava ili državnih tijela.

"U konkretnom slučaju sudac je cijenio i činjenicu da se radi o svečanoj sjednici Hrvatskoga sabora pa stoga ne bi bilo primjereno da se Glavaš dovodi u pratnji zatvorskih stražara, tim više što njegovo prisustvovanje sjednici nije neophodno radi stjecanja zastupničkog statusa", kazao je Devčić.

Sudski glasnogovornik jutros nije imao informacija kada bi trebalo zasjedati vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje bi ponovno trebalo odlučivati o zahtjevu za ukidanjem pritvora.

Glavaševo puštanje na posljednjoj su raspravi za zločine nad osječkim Srbima u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zatražili njegovi branitelji. Jedan od njih, Ante Madunić, ranije je izjavio kako očekuje da će odluka biti pozitivna te da će sud voditi računa o Ustavu, zakonu i volji birača koji su Glavaša izabrali za zastupnika.

Prvi hrvatski političar optužen za ratni zločin u pritvoru je dulje od 14 mjeseci, a zbog pogoršanog zdravstvenog stanja uzrokovanog štrajkom glađu smješten je u zatvorskoj bolnici.