Regija
0

Glavašev nadređeni tvrdi da nije vidio privođenja, mučenja i ubojstva civila

FENA
Bivši predsjednik Izvršnog vijeća Općine Osijek i zapovjednik općinskog Kriznog štaba Sreæko Lovrinčević izjavio je danas, svjedočeći u postupku protiv hrvatskog saborskog zastupnika Branimira Glavaša za ratne zločine u Osijeku 1991., da nije vidio ni čuo za privođenja, mučenja i ubojstva civila.

Lovrinčević je rekao da je svakodnevno 24 sata bio u Sekretarijatu za narodnu obranu i u zapovjedništvu obrambenih snaga Osijeka ali da nije primijetio nikakva mučenja i zlostavljanja ili zatvaranja u nekim od tih prostora.

"Da je tome bilo tako svakako bih to uočio", kazao je svjedok, dodavši kako "ne može prihvatiti ni vjerovati da su tamo dovođeni i mučeni pojedinci" te da je za to doznao tek kasnije.

Svjedok je rekao da je on bio nadređen Glavašu i da je odgovarao za sve što se tamo događalo. Dodao je da je njemu hijerarhijski bio nadređen tadašnji šef regionalnog Kriznog štaba, sada potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, kojega je morao obavještavati o svemu što je poduzimao.

Nakon Lovrinčića, svoj iskaz pred zagrebačkim Županijskim sudom trebao bi dati i Danijel Bogdanović koji je radio u Službi za zaštitu ustavnog poretka (SZUP).