Političke ocjene
0

"Glavaš vjerovatno ima pasoš BiH"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Portparol Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj odbacila je danas kao političku ocjenu izjavu nezavisnog poslanika u Hrvatskom saboru Dragutina Lesara da Branimir Glavaš vjerovatno ima pasoš BiH i da "svi koji čekaju da budu osuđeni u Hrvatskoj u međuvremenu pribave državljanstvo BiH".

"To je politička ocjena jednog od članova Hrvatskog sabora. Pasoš BiH i državljanstvo mogu da dobiju samo lica koja za to ispunjavaju zakonom predviđene uslove", rekla je Ruljeva Srni.

Ona je dodala da je uslov da bi stranac dobio državljanstvo BiH da najmanje osam godina stalno boravi u BiH u skladu sa Zakonom o boravku stanaca.

Branimir Glavaš osuđen je danas pred Županijskim sudom u Zagrebu na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine, a Mandatno-imunitetska komisija Hrvatskog sabora treba da donese odluku o njegovom pritvaranju s obzirom da ima poslanički imunitet.

Glavaš, koji je danas nije prisustvovao izricanju presude, poručio je u video poruci da neće dozvoliti da "po treći put bude uhapšen".

BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum kojim bi bilo regulisano izručenje državljana protiv kojih se u susjednoj državi vodi sudski postupak.

Ovaj problem posebno je aktuelizovan nakon nedavne otmice bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, koji je, nakon nepravosnažne presude u BiH, pobjegao u Hrvatsku.