|

Glasanje na Kosovu protiče bez problema

Glasanje na Kosovu protiče bez problema
0
S
SRNA
12.12.2010. u 12:44
3
komentara
0

dijeljenja
Glasanje na Kosovu protiče bez problema Foto: AP
Sva biračka mesta na Kosovu otvorena su jutros u 7.00 sati, osim birališta na sjeveru Kosova koja su otvorena oko 9.00 sati, a glasanje protiče bez ikakvih nepravilnosti i problema, saopštila je portparol Centralne izborne komisije (CIK) Semija Azemi.
Ona je dodala da će prvi rezultati o izlaznosti birača na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu biti saopšteni oko 13.00 sati, a prvi preliminarni rezultati oko 22.00 sata.

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju prvi vanredni parlamentrarni izbori od proglašenja nezavisnosti.

Glasanje se odvija u 746 biračkih cenatra na 2.280 glasačkih mjesta, a pravo glasa ima 1.630.636 građana, javio je dopisnik Srne iz Prištine.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 29 političkih partija i lista građana među kojima i osam srpskih. Srbi imaju deset zagarantovanih poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova sa 120 mandata, a još deset zagarantovano je pripadnicima ostalih manjinskih zajednica.

Parlamentarne izbore na Kosovu prati oko 32.000 posmatrača, od kojih su 493 predstavnici međunarodnih organizacija. Biračka mjesta obezbjeđuje 6.000 pripadnika kosovske policije.

Na sjeveru Kosova trebalo bi da bude u funkciji 11 mobilnih i četiri statična biračka mjesta. Statični punktovi ostvoreni su u Bošnjačkoj mahali i naselju Tri solitera u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, te po jedno u albanskim selima u opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Jutros oko 9.00 sati u Prištini je glasao lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači, koji je rekao novinarima da će današnji izbori potvrditi evropsku budućnost Kosova.

"Ovo su izbori za Kosovo i njegovu budućnost u EU, NATO i UN na dobrobit građana. Ovi izbori znače jačanje kosovske države", smatra Tači.

Predsjednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović izjavio je da će poslanici njegove stranke nastaviti da se u okviru kosovskog društva bore i izbore za bolji život i sigurnu budućnost Srba.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...