{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Garancija za puštanje Sanadera nije priznata, odbrana se još nije žalila

F
9.10.2015. u 19:55
1
6
Garancija za puštanje Sanadera nije priznata, odbrana se još nije žalila
1
Garancija za puštanje Sanadera nije priznata, odbrana se još nije žalila
Ivo Sanader (Foto: Arhiv)
Odbrana bivšeg premijera Hrvatske i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nije do petka popodne podnijela žalbu na rješenje, kojim im kao garanicju nisu priznate dvije nekretnine, niti je predložila novu u zamjenu za odbranu sa slobode.
Sanaderu je prošle sedmice Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu zagrebačkog županijskog suda u slučaju Fimi medija i odredio jamstvo u zamjenu za obranu sa slobode.

Sanader, međutim do daljnjeg ostaje u istražnom zatvoru pošto je Izvanraspravno vijeće odbilo prijedlog da se kao garanciju u iznosu od 12,4 miliona kuna (1,6 miliona eura) priznaju dvije nekretnine jer je utvrdilo da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni upotrebnu dozvolu.

Odbrana se na tu odluku može žaliti Vrhovnom sudu do ponedjeljka u ponoć, a može sudu ponuditi i novi prijedlog jamčevine, koja bivšem premijeru može osigurati da se od USKOK-ovih optužbi za korupciju brani sa slobode.

Sanader može jamčiti sudu da dok je pod optužbama neće bježati u gotovom novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama.

Presudu protiv bivšeg premijera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući HDZ, Vrhovni sud vratio je na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

Sanader više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskoog Mola, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna (2,2 miliona eura) "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Nakon što je Vrhovni sud prihvatio zahtjev obrane koja je zatražila izuzeće predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića u ponovljenom suđenju u slučajevima Hypo i INA-MOL, spis je dodjeljen sucu Zdravku Majeroviću.

Postoji mogućnost da se u ponovljenom postupku Sanaderu sudi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem kojeg se tereti da je dao mito. Budu li ta dva predmeta spojena predsjednik sudskog vijeća bit će Zdravko Majerović ili sudac Ratko Ščekić koji vodi Hernadijev slučaj.

Taj predmet je pred početkom suđenja no čeka se odluka Vrhovnog suda kojem se obrana žalila jer joj je odbijen prijedlog da se dokumentacija prevodi na mađarski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: