Pronađeni dokumenti
0

Gadafi finansirao Slobodana Miloševića i Stjepana Mesića

Sarajevo-x.com
Gadafi i Mesić sa jednog od susreta
Gadafi i Mesić sa jednog od susreta
Svrgnuti libijski vođa Muamer Gadafi finansirao je režim Slobodana Miloševića i predizbornu kampanju bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, pokazali su dokumenti nađeni u zgradi libijske obavještajne službe u Tripoliju.

Večernji list donosi razgovor sa predsjednikom libijske Republikanske stranke za demokratiju i pravdu Farag Abu Aleshom, koji tvrdi da je "pukovnik" finansirao političare sa prostora bivše Jugoslavije.

Na pitanje novinara Večernjeg lista ima li detaljne informacije o plaćenicima iz Hrvatske kazao je:

"Šta me pitate za plaćenike iz Hrvatske koji su došli ratovati za nekakav sitan novac? Njih bih mogao na neki način i opravdati jer su bili spremni dati i život. Pitajte me za dvolične političke plaćenike koji su, na žalost, unatoč tome što su već puni novca, prodali sebe, svoj moral i etiku za šaku dolara. Prema informacijama kojima ja lično raspolažem, svrgnuti diktator Gadafi finansirao je predizbornu kampanju bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, što pokazuju i dokumenti pronađeni u zgradi Gadafijeve obavještajne službe".

Među dokumentima nalaze se i oni o Gadafijevom finansiranju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, talijanskog premijera Silvija Berlusconija, američkog diplomata Davida Welcha te mnogih drugih poznatih imena iz javnog i političkog života na Zapadu.

"Zar vam nije bilo čudno što je sve vrijeme rata u Libiji samo Mesić bio uz Gadafija? Principijelan i moralan čovjek uvijek bi se odrekao prijatelja kad bi radio nešto loše, a ja postavljam pitanje zašto je Stjepan Mesić cijelo vrijeme dok je Gadafi ubijao svoj narod stajao uz njega, davao mu podršku i nudio mu pomoć? Kakvu pomoć? Da mu ponudi utočište u Hrvatskoj ili da ga spasi od suđenja?!", pita Farag.

Stjepan Mesić je tri puta posjetio Gadafija, 1992, 2003. i 2008. godine. Bivši predsjednik često je isticao obostrano prijateljstvo te kako je svojim vezama nalazio unosne poslove hrvatskim kompanijama u Libiji. Milka Mesić bila je jedina supruga nekog državnika sa Zapada koja je bila pozvana u Gadafijev dom.

Mesić je odmah demantovao navode medija da ga je Gadafi finansirao, te najavio tužbu protiv novinara koji je tu vijest objavio zbog "ugrožavanja lične sigurnosti i povrede ugleda i časti".

"Izborni stožeri Stjepana Mesića objavili su potpune podatke o finansiranju njegovih kampanja i godine 2000. i godine 2005. Sve je transparentno. Libijski pobunjenici tek su ušli u Tripoli, jedva kontroliraju stanje u gradu, upali su i u arhive pukovnikovog režima i već su u prvim danima, možda i satima, našli upravo dokaze da je pukovnik Gadafi financsirao predsjednika Mesića", ističe se u saopćenju iz Mesićevog ureda.