{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fule: Nema novih uslova za Srbiju

A
11.10.2012. u 12:26
0
26
Fule: Nema novih uslova za Srbiju
0
Fule: Nema novih uslova za Srbiju
Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Štefan Fule izjavio je nakon današnjeg sastanka sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem u Beogradu da za Srbiju na putu ka EU neće biti novih uslova i da je Evropska komisija (EK) u "pogledu pitanja Kosova statusno neutralna", javlja dopisnik agencije Anadolija.
Fule je potvrdio da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU kada "ostvari vidljive korake i napredak".

"Pitanje teritorijalnog integriteta ima više veze sa statusom Kosova. Naš stav je da nema podjele Kosova", poručio je Fule, dodajući da nešto što je navedeno u Izvještaju EK ne može da promjeni njen neutralan stav.

Komesar za proširenje EU je dodao da Srbija i Kosovo trebaju sprovesti do sada dogovoreno i nastaviti dijalog.

"Cilj je da se postigne stepen normalizacije u odnosima (Beograda i Prištine) kako bi obje strane nastavile put ka EU. Cilj je da jedni druge ne blokiraju i da se uzmu u razmatranje želje i potrebe ljudi koji žive na Kosovu", poručio je Fule.

Fule je kazao da Srbij mora pokazati dobru volju u provođenju reformi u pravosuđu, u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i u osiguranju više slobode za medije. Također, Evropa od Srbije traži više pažnje prema Romima i LGBT populaciji.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je ocijenio kako su tokom susreta sa Dačićem
razjašnjena neka pitanja u vezi a Kosovom i ponovio da je Srbija spremna za mirno rješenja svih pitanja na viskom nivou.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o rečenici u Izvještaju EK u kojoj se spominje teritorijalni integritet Kosova, Dačić je odgovorio:

"Opredjeljenje je da se ostvari napredak u pregovorima. Bolje je da se otvorena pitanja rješavaju za stolom, nego da bilo koja strane jednostrane poteze", rekao je Dačić.

Podvukao je da Vlada Srbije nema namjeru da jedno priča, a drugo radi.

"Očekujemo razgovore o svim otvorenim pitanjima. Za nas je neprihvatljivo postavljanje novih uslova i udaljavanje od kriterija koji su postavljeni. Srbija će narednih dana nastaviti formiranje jedinstvene politike u kojoj će učestvovati i predsjednik republike. Naš cilj je da Srbija što prije dobije datum za pregovore, a Srbija će nastaviti sa reformama u oblasti pravosuđa", naglasio je Dačić.

Srbijanski premijer je izrazio očekivanje da će EK imati razumijevanje za Srbiju koja, kako je rekao, ima specifičan problem kao što je Kosovo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: