Regija
0

FT: Kosovo čeka odobrenje da proglasi nezavisnost

FENA
Kosovo čeka odobrenje da proglasi nezavisnost", piše Financial Times u naslovu članka, u kojem dalje navodi kako su kosovski lideri spremni proglasiti nezavisnost 17. februara, ali čekaju konačno odobrenje Bruxellesa i Washingtona da bi obavili "historijsko glasanje u parlamentu".

Kosovski premijer Hashim Thaqi je rekao da je oko 100 zemalja spremno priznati nezavisno Kosovo bez obzira na prigovore Beograda i Rusije.

List u subotu prenosi i da je Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) upozorila svoje osoblje u Prištini da se pričuva od slavljeničke pucnjave na ulicama.

Jedan visoki savjetnik kosovskog rukovodstva rekao je da bi do deklaracije o nezavisnosti moglo doći "od iduće sedmice", ali da je tačan datum predmet rasprave.

Dan uoči skupa Evropske unije, 17. februar postao je središte očekivanja, mada neki evropski diplomati kažu da je 18. također mogući datum, kako bi proglašenje koincidiralo sa sastankom evropskih ministara.

Financial Times prenosi mišljenje nekih analitičara kako su Sjedinjene Države ohrabrile Prištinu da više ne čeka, zbog bojazni da bi EU mogla nastaviti odgađati odluku.

Ovaj datum je također privukao pažnju Beograda, gdje su koraci EU-a gurnuli krhku koaliciju u krizu, piše Financial Times.