{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fried: Srbija je davno izgubila Kosovo

F
12.1.2008. u 11:25
0
0
Fried: Srbija je davno izgubila Kosovo
0
Fried: Srbija je davno izgubila Kosovo
Srbija je davno izgubila Kosovo i sada nije u prilici da bira između Kosova i članstva u Europskoj uniji nego između Europe i izolacije, iznio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote Daniel Fried, pomoćnik američke državne tajnice Condoleezze Rice za Europu i Euroaziju.
"Ukidanjem autonomije Kosova i njegova vodstva, te nečuvenom Miloševićevom tiranijom protiv kosovskih Albanaca Srbija je izgubila priliku da zadrži Kosovo", rekao je Fried u razgovoru, dodajući da je u spomenuto vrijeme djelovao kao američki diplomat u Beogradu, pa stvari dobro poznaje.

"Srbi se sada ponašaju kao da povijesti nije ni bilo i žele da svijet kao i oni pati od povijesne amnezije, No, povijesne činjenice nisu lijepe. Srbi su Kosovo izgubili 1999. godine i to ne zbog Tadića ili Koštunice nego zbog Miloševića", kazao je on.

"Srbija ima europsku budućnost ako je odluči iskoristiti. Srbija ne bira između EU-a i Kosova nego između Europe i izolacije. Činjenica je da nisu u poziciji birati tako da zadrže Kosovo. Kosovo su već izgubili prije više godina i ljudima bi netko to morao reći", rekao je Fried za ljubljanski "Dnevnik".

Fried je kao nerealistična ocijenio mišljenja da bi novi pregovori između Prištine i Beograda mogli dati drukčiji rezultat, rekavši da su takva nastojanja postojala, ali da je Beograd odbijao kompromisna rješenja.

"Trojka je pokušala sve, nudilo se i konfederaciju, ali Srbija je to odbila. O tome možete pitati i pregovarača iz Europske unije – nema (drugog) rješenja", rekao je Fried, potvrđujući da američka administracija ustraje na implementaciji Ahtisaarijeva plana.

On je dodao da o statusu Kosova treba donijeti odluku, te da je to odlična prilika za Sloveniju kao predsjedavajuću EU-a s obzirom da njeno znanje iz regije može omogućiti jedinstveno odluku država-članica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: