{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fried o pitanju Kosova i hrvatskom putu prema NATO-u

F
22.12.2007. u 11:30
0
0
Fried o pitanju Kosova i hrvatskom putu prema NATO-u
0
Fried o pitanju Kosova i hrvatskom putu prema NATO-u
Hrvatska je na dobrom putu za ulazak u NATO savez, izjavio je u razgovoru sa skupinom slovenskih novinara Daniel Fried, pomoćnik za europska pitanja američke državne tajnice Condoleezze Rice.
Fried je u razgovoru najviše govorio o pitanju Kosova i predstojećem slovenskom predsjedanju EU-om u prvoj polovici iduće godine, a osvrnuo se i na očekivano proširenje NATO saveza.

U vezi širenja NATO-a, odnosno očekivanog upućivanja poziva za učlanjenje na summitu u Bukureštu 2008. godine Fried je rekao da SAD još nisu donijele odluku o potpori, ali da je Hrvatska "na dobrom putu", prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

"Ulazak Hrvatske u NATO bio bi dobar i za Sloveniju. Znam da imate neka otvorena pitanja, ali su ona takve prirode koja se mogu lako riješiti. Hrvatska je postigla čudesan napredak, pri čemu joj je Slovenija pokazala put. Hrvatska ide tim putem, a nadam se da će i Srbija shvatiti da je to dobar put i da će pratiti vaš primjer", rekao je Fried.

U vezi s "kritičnim razdobljem" u kojemu će Slovenija voditi EU i u kojemu će se rješavati pitanje Kosova Fried je rekao da se je to odlično poklopilo i da nema bolje države članice od Slovenije za tu ulogu jer ona poznaje "igrače, teren, kulturu i pitanja".

Kosovo po njegovim riječima predstavlja "posljednje poglavlje" u raspadu nekadašnje Jugoslavije, a nema mogućnosti da se postigne rješenje u Vijeću sigurnosti UN-a jer će "jedna država sve blokirati".

Dodao je da je nacionalizam bio "tragedija za Srbe" jer djeluje kao "jeftini alkohol - najprije te opije, onda oslijepi, pa ubije", no da Srbija zaslužuje svoje mjesto u Europi ako shvati da su i druge države u svojoj povijesti nekoć imale veći teritorij nego što ga imaju danas.

"Poznajete povijest, suvremena Srbija osvojila je Kosovo tek u vrijeme balkanskih ratova 1912. godine. Engleska je nekad kontrolirala pola Francuske, Poljska tri četvrtine Ukrajine, a Španjolska cijeli svijet. Svaka država mora prihvatiti činjenicu da povijesne granice nisu sadašnje granice", rekao je Fried, prenosi STA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: