Regija
0

Fried: Bushova posjeta Zagrebu "Veliki dan za Hrvatsku i regiju"

FENA
Posjeta predsjednika SAD-a Georgea W. Busha i američkog izaslanstva Zagrebu bio je veliki dan za Hrvatsku i regiju jer je pokazao da uspješan put Hrvatske u NATO i EU mogu slijediti i druge zemlje jugoistočne Evrope, izjavio je u ponedjeljak u Washingtonu američki državni podtajnik za politička pitanja Daniel Fried.

"Dan koji smo proveli u Zagrebu, na poziv hrvatske vlade, bio je veliki dan za Hrvatsku i regiju", rekao je na konferenciji za novinare Daniel Fried, koji je bio u pratnji predsjednika Busha na evropskoj turneji.

Podsjetivši kako je u Hrvatskoj prije 15 godina bio "rat, krvoproliće,...užasne godine", Fried je rekao da je "Hrvatska sada snažna demokratija, s gospodarstvom koje se ubrzano razvija, i bez prepreka između nje i Evrope".

"Ako je Hrvatska bila tako uspješna u kretanju od rata do mira, od žalosnih ruševina Jugoslavije do svijetle evropske budućnosti, onda je taj put moguć za sve zemlje nastale iz bivše Jugoslavije", kazao je Fried, dodajući kako je Slovenija je bila prva, Hrvatska druga, ali neće biti posljednja.

"Dan koji smo proveli na Markovom trgu bio je nadahnjujući. Kada se vidi koliko je daleko Hrvatska stigla, s obzirom na to da je bila napadnuta i zaglibljena u rat. Nadamo se da će se sve zemlje... Bosna i Hercegovina, Srbija kada bude spremna i to izabere, Crna Gora, Kosovo, naći u Evropi, jedna uz drugu", rekao je Fried.

Na upit o stajalištu američke administracije prema zahtjevima da se u Hrvatskoj održi referendum o ulasku u NATO, koje podržava i vodeća opozicijska stranka, istaknuo je kako je to "stvar hrvatske vlade".

SAD zasigurno podržava poziv Hrvatskoj da pristupi NATO-u i nada se da ćemo biti saveznici, dodao je.

Fried je potvrdio da se o uspostavi NATO baza u Hrvatskoj "u ovome trenutku ne raspravlja", prenijela je Hina.

Iz Bijele kuće u ponedjeljak je također ocijenjeno kako je posjeta predsjednika Busha Ukrajini, Rumuniji i Hrvatskoj, te samitu NATO-a bila "važna i povijesna".

"To je ustvari bio prilično važna i povijesna posjeta jednako u istočnoevropske zemlje i za sastanak NATO-a i sastanak u Sočiju", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto na brifingu za novinare.