Regija
0

Frid: Rješavanje kosovskog pitanja van Vijeća sigurnosti UN-a

FENA
Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio je da će kosovsko pitanje morati da bude rješeno van Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija pošto je to tijelo blokirano zbog ruskog protivljenja usvajanju bilo kakve rezolucije kojom bi bila odobrena nezavisnost Kosova.

"Više bismo voleli da pitanje statusa Kosova bude rješeno u Vijeću sigurnosti UN-a. Rusija je, međutim, blokirala svaku rezoluciju kojom bi se rješio status Kosova", rekao je Frid, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja za vašingtonsku radio stanicu Glas Amerike.

"Pošto je Vijeće u ćorsokaku, odlučili smo da ne možemo prihvatiti višegodišnji zastoj. Postoje neki problemi kod kojih se stanje stvari ne poboljšava s vremenom," kazao je Frid

Prema Fridu, sadašnji status kvo nije rješenje ni za Kosovo ni za Srbiju, a povratka na staro nema niti ga može biti, prenio je Glas Amerike.

Frid je podsjetio da su pregovori pod okriljem posredničke "trojke" Kontakt grupe okončani neuspjehom, ne, kako je rekao, zbog nedostatka vremena, već zbog toga što je bilo nemoguće premostiti razlike u gledištima Beograda i Prištine.

"To je realnost i nije riječ o američkoj poziciji, već o stavu Volfganga Išingera i 'trojke' EU". Išinger je rekao da su pregovori završeni i da nije moguće nikakvo rješenje", rekao je visoki funkcioner Stejt departmenta.

Nemački ambasador Volfgang Išinger je bio predstavnik Evropske unije u posredničkoj trojci međunarodne Kontakt grupe koju su još činili ruski i američki ambasador Aleksandar Bocan Harčenko i Frenk Vizner.

Po Fridu, međunarodna zajednica mora da rješi pitanje Kosova kako zbog pokrajine, tako i zbog Srbije, da bi ona krenula naprijed u svoju budućnost.

"Bilo bi najbolje ako bi Rusija prihvatila gledište većine evropskih zemalja, ali ona to neće učiniti", primjetio je Frid.

Američki zvaničnik je dodao kako "sljedeća najbolja stvar jeste da Rusija kaže da se o tom pitanju apsolutno ne slaže s nama, ali je odgovorna zemlja i sarađivat će s nama kako uski nacionalistički pristup na Kosovu ne bi uspio, i kako bi srpska zajednica bila zaštićena."

Frid je, kako je ranije prenijela agencija STA, rekao da će o datumu za moguće priznavanje nezavisnosti Kosova zvanični Vassington "odlučiti zajedno sa Evropom kada bude došlo vrijeme za to."

Frid je, također, izrazio mišljenje da nijedna druga zemlja ne bi mogla bolje od Slovenije da predsjedava EU u ovom kritičnom trenutku pošto, kako je primjetio, Ljubljana odlično poznaje situaciju u regionu.

"Očekujem da ću pitati Slovence za njihove procjene šta Beograd čini i mislim da će njihova mišljenja biti dosta dobra, pošto u Ljubljani mogu da čitaju poruke koje dolaze iz Beograda, što Amerikanci ne mogu", zaključio je Frid.