Regija
0

Frattini: Odluka o budućnosti na građanima Srbije

FENA
Potpredsjednik Evropske komisije Franco Frattini izjavio je u srijedu u Beogradu da građani Srbije moraju odlučiti o svojoj evropskoj budućnosti.

"Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji (EU). Došao sam osobno prenijeti tu poruku ne samo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, već I narodu Srbije", kazao je Frattini nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Tadićem, dodajući da politička ponuda Bruxellesu znači da su vrata EU-a otvorena za Srbiju, ali da sve ovisi o njenim građanima.

U političkom sporazumu koji je EU ponudila Srbiji, kazao je Frattini, prvi se put spominje njeno članstvo u toj organizaciji, iza čega je stalo svih 27 članica EU-a.

"Naša politička ponuda Srbiji znači da otvaramo evropska vrata i prozore, ali građani Srbije će odlučiti hoće li ući ili ne", naglasio je Frattini.

Frattini je s izaslanstvom koje vodi potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić razgovarao o ukidanju viza građanima Srbije za zemlje EU-, što bi se trebalo dogoditi već početkom 2009. godine ako Srbija ispuni uvjete koje postavlja EU.

EU je uvjerena da će europsko opredjeljenje "učiniti Srbiju jačom zemljom", kazao je Frattini, naglasivši da osobno vrlo cijeni posvećenost predsjednika Borisa Tadića evropskim integracijama.

Srbijanski predsjednik je nakon susreta s potpredsjednikom Evropske komisije istaknuo da Srbija "braneći svoj integritet" ostaje privržena europskoj budućnosti.

"S velikim optimizmom gledam na europsku budućnost Srbije, jer je ona izravno vezana za poboljšanje života i životnog standarda građana Srbije", kazao je predsjednik Tadić.

Frattini je dodao da EU osim liberalizacije viznog režima razmatra i mogućnost uspostave zone slobodne trgovine sa Srbijom i uključivanja studenata iz Srbije u program studentske razmjene i obrazovanja "Erazmo".

Prema istraživanju beogradske agencije "Strateški marketing" koje je u srijedu predstavljeno u Beogradu, članstvo Srbije u EU podržava 75 posto građana, dok je 16 posto protiv.