Le Courrier des Balkans
0

Francuski obavještajci štitili ratne zločince

FENA
Ante Gotovina (Foto: Arhiv)
Ante Gotovina (Foto: Arhiv)
Dnevnici najpoznatijeg francuskog obavještajca, generala Philippea Rondeaua, koje je sud zaplijenio, sadrže i dosad neiskorištene informacije o ponašanju Francuske prema Haškom tribunalu i potrazi za ratnim zločincima, posebno o hrvatskom generalu Anti Gotovini.

Prema navodima online listova Mediapart i Le Courrier des Balkans, koji su došli i do jedne Rondeauove bilješke iz marta 2005. godine, francuske obavještajne službe (DGSE) štitile su Gotovinu, a bliske veze su održavane s hrvatskim oružanim snagama od 1991.

U svojim bilješkama general Rondeau otkriva kako je DGSE ostala u kontaktu s Gotovinom sve vrijeme njegovog skrivanja od 2001. do 2005. Iz njih se saznaje i da su francuske obavještajne službe tijesno pratile sve dosjee o ratnim zločincima, dok su Haškom tribunalu prenijele samo djelić tih informacija, strogo se držeći načela da treba štiti suradnike i partnere čak i kada su oni optuženi za najgnusnija djela.

Zaštita koju je Gotovina, bivši pripadnik francuske Legije stranaca i francuski državljanin od 1979., uživao od DGSE do kraja 2005. objašnjava se uslugama koje je učinio Francuskoj.

Rondeau piše da je već od jeseni 1992. "služba pokrenula misiju tajne pomoći hrvatskim specijalcima" koja se sastojala od obuke kadrova i slanja neborbenog oružja kao što je vojna telekomunikacijska oprema, čime se izravno priznaje da je Francuska prekršila embargo Ujedinjenih nacija.

U proljeće 2001., nekoliko dana prije nego što će protiv njega u Haagu biti podignuta optužnica, Gotovina po hitnom postupku u veleposlanstvu Francuske u Zagrebu produžava svoj francuski pasoš koji će mu pomoći da pobjegne iz Hrvatske.

Dvije godine kasnije francusko ministarstvo vanjskih poslova "priznat će" da je to bila pogreška, ali da je učinjena "iz najbolje namjere" i uz napomenu da "francuske vlasti nemaju saznanja da se Gotovina nalazi u Francuskoj", premda će u Le Mondu izaći članak u kome se navodi da se Gotovina skriva negdje na jugoistoku zemlje.

U isto vrijeme, Rondeau je u svojim bilješkama zapisao da se u jednoj dubrovačkoj kafani sreo s generalom Antom Rosom i da mu je poručio da "kaže AG da ostane tamo gdje je". To jasno upućuje na zaključak da je francuski general bio u vezi s Gotovinom posredstvom generala Rosa, također bivšeg pripadnika francuske Legije stranaca.

U proljeće 2003. Rondeau spominje uvjete eventualne predaje Gotovine i mogućnost da o tome razgovara s Carlom del Ponte. On čak dodaje da bi Gotovina mogao pregovarati o svojoj slobodi u zamjenu za Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Kasnije te godine Rondeau zapisuje da su "K i M" spremni da se predaju i da on namjerava otputovati u Beograd kako bi se vidio s predstavnicima KOS-a. Rondo podsjeća da uhićenje Karadžića i Mladića predstavlja "prioritet za francuskog predsjednika", ali ističe da bi bilo kakva akcija DGSE predstavljala "loš pristup".

Rondo piše i o zategnutim odnosima s Carlom del Ponte koja je otvoreno optuživala Francusku da štiti Gotovinu. DGSE će hrvatskog generala "pustiti niz vodu" nakon burnih razgovora između bivše tužiteljice Haškog tribunala i Jacquesa Chiraca, koji će poslije susreta narediti da "Gotovina mora biti uhićen".

Rondeau navodi i da je od Gotovine, posredstvom Rosa, dobio uvjeravanja da "on nikada neće odati veze koje su postojale za vrijeme rata između njega i nas".

Gotovina je uhićen 7. decembra 2005. u jednom restoranu u Tenerifeu, na Kanarskim otocima.