{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska, Italija i Austrija: Srbiji dati status kandidata

F
FENA
23.2.2012. u 11:36
0
10
Francuska, Italija i Austrija: Srbiji dati status kandidata
0
Francuska, Italija i Austrija: Srbiji dati status kandidata
Ministri vanjskih poslova Francuske, Austrije i Italije uputili su pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u kojem pozivaju da na predstojećem sastanku Vijeće EU-a dodijeli Srbiji status kandidata za članstvo u EU-u.
U pismu jučer upućenom, u koje je Tanjug imao uvid, ministri Alain Juppe, Michael Spindelegger i Giulio Terzi navode da je Srbija ispunila uvjete koje joj je Evropsko vijeće odredilo u zaključcima od 9. decembra.

Ministri su naveli da je načinjen značajan napredak u primjeni sporazuma koji su do sada postignuti u dijalogu između Beograda i Prištine, od kojih je najnoviji priznavanje diploma.

"Beograd je dao vrlo konstruktivne prijedloge o uključivanju Kosova u regionalnu saradnju, uvažavajući stav obiju strana o tom pitanju, i aktivno je sarađivao kako bi Eulexu i Kforu omogućio da izvrše svoje mandate", navode ministri.

Kada je riječ o integriranom upravljanju prijelazima na Kosovu, tehnički protokol će otvoriti put za njegovu punu primjenu, dodaje se u pismu.

"Zbog svega navedenog trebalo bi da ispunimo obećanja data u decembru i da odamo priznanje naporima i pojačanom angažiranju Srbije i da joj dodijelimo status kandidata za članstvo u EU-u", navodi se u pismu šefova diplomatije Francuske, Italije i Austrije.

"Očekujemo da će takvom odlukom Srbija također biti ohrabrena da nastavi put ka ukupnoj normalizaciji odnosa s Kosovom, u skladu s uvjetima Procesa stabilizacije i pridruživanja", zaključuju ministri u pismu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: