Beograd
0

Fotografija Karadžića nije snimljena u pritvorskoj jedinici suda

FENA
Fotografija haškog optuženika Radovana Karadžića objavljena u "Blicu", nije snimljena u prostorijama za koje su bili nadležni pripadnici službe osiguranja Okružnog zatvora u Beogradu, saopćila je danas Uprava Ministarstva pravde za izvršenje zavodskih sankcija.

"Na osnovu detaljnih provjera Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, kao i izjava neposredno odgovornih stražara, utvrđeno je da fotografija Radovana Karadžića, koja je objavljena u današnjem izdanju dnevnog lista "Blic", nije snimljena u prostorijama za koje su bili nadležni pripadnici službe osiguranja Okružnog zatvora u Beogradu", navedeno je u saopćenju.

Uprava je u saopćenju navela da je u dopisima suda, koji su upućeni Okružnom zatvoru u Beogradu, u dva navrata konstatirano da prilikom razgovora u kancelariji tužioca nije bio prisutan niko od radnika posebne pritvorske jedinice, što je i u skladu sa zakonskom procedurom, prenio je Tanjug.

Bivši predsjednik Republike Srpske i jedan od najtraženijih haških bjegunaca Radovan Karadžić uhapšen je u Beogradu posle 13 godina skrivanja.

On je 30. jula u ranim jutarnjim satima prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, a od momenta hapšenja pa do prebacivanja u Haag nalazio se u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda. Danas se prvi put pojavio pred tribunalom.

Haško tužilaštvo Karadžića tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata.