Razgovori o budućoj Vladi
13

Fotelje u Srbiji još nisu podijeljene

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na prvom zvaničnom sastanku mandatara za saziv vlade Srbije i lidera SPS-a Ivice Dačića i vršioca dužnosti predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića dogovoreni osnovni pricipi rada vlade koja bi trebalo da bude formirana za dvije sedmice. Naprednjaci se zvanično saglasili da Ivica Dačić bude premijer Srbije.

Nakon sastanka sa mandatarom Ivicom Dačićem, lider naprednjaka Aleksandar Vučić je ponovio stav iz predizborne kampanje da bi glavni ciljevi buduće vlade trebalo da budu borba protiv kriminala i korupcije i dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

On je na zajedničkoj konfernciji za novinare rekao da će od ponedeljka početi raditi na izradi plana i programa, a u narednih pet dana i o sastavu buduće vlade. Vučić je novinarima rekao da će se založiti za ukidanje restriktivnog Zakona o javnom informisanju i novog Zakona o javnim nabavkama koji je donešen za vrijeme prethodne skupštiske većine.

Lider naprednjaka rekao je da je na ovom sastanku jedino dogovoreno da predsjednik vlade bude Ivica Dačić, a da nisu vođeni razgovori o fukcijama u novoj vladi.

Vučić je rekao da su duži dio razgovora posvjetili rashodovnom dijelu budžeta, a onda su razgovarali gdje i kako da obezbjede novac kako bi funkcionisala država, jer je po njegovim riječima to najprioritetniji zadatak buduće vlade.

"Nismo pričali da je neko zhainteresovan za nešto jer to nije plijen. Niti je Srbija plijen, niti su ministarstva. Mi mislimo da napravimo tim koji će da fukncioniše, a ne to da se pred kamerama grlimo i ljubimo kao neki i iza leđa jedni druge ogovaramo", izjavio je Vučić i kritikujući novinare naglasio da iz njegove stranke nije saopšeno ni jedno ime koje bi se našlo na listi budućeg sastava vlade. On je ponovio da i dalje smatra da je prošla vlada Srbije, kako je rekao, radila i gore od onoga kako je govorio.

"O tome govori budžetski deficit, spoljnji dug i sve ono što moramo da uradimo. Naravno govorio sam to i o Borisu Tadiću, Draganu Đilasu, Ivici Dačiću, Mlađanu Dinkiću, a ovdje se postavljalo samo jedno pitanje - da li treba da ostavimo DS na vlasti ili da pookušamo da promijenimo, iako to ni za nas ni za naše koalicione partnere nije ostvaranje snova, ali u politici nema snova", naveo je Vučić i dodao da još nije odlučio da li će biti član vlade.

Mandatar za budući sastav Vlade Srbije Ivica Dačić je nakon sastanka sa liderom SNS-a u centrali ove sastanka rekao da je opredjeljenje da buduća vlada Srbije bude manja, i ima manje ministarstava od prethodne.

"Početni prijedlog je da imamo 15 ministarstava. U javnosti postoji stav da ima što manje ministarstava, ali u Srbiji postoje institucije koje premeštanje te institucije u neko drugo ministarstvo smatraju kao loš znak prema toj oblasti. Nije cilj da bude samo manje ministarstva nego da to bude logično i funkcionalno spajanje", saopštio je Dačić.

Mandatar vlade i predsjednik SPS-a Ivica Dačić saopštio je da je Vučiću ponudio da bude član vlade i da očekuje njegovu odluku.

"Koja je to pozicija - to je stvar njegove odluke, ali logično je da lider najveće stranke učestvuje u radu vlade. Bez obzira što smo imali i što možda i sada imamo različita mišljenja za to ne postoje prepreke. Kompromis podrazumijeva da svako u tom kompromisu dobije po nešto što nije želio", rekao je Dačić, naglasivši da ne postoji nikakav problem u budućoj saradnji između njega i Vučića.

Po riječima Dačića u pitanju je ne lični nego odnos dvije stranke i ne treba se pretvarati da postoji "velika zaljubljenost". Dačić je saopštio da će sa Ujedinjenim regionima Srbije i sa drugim stranakama koje do sada nisu izrazile želju da čine parlamentarnu većinu razgovarati o učešću i programu buduće vlade.