Bivša glasnogovornica
28

Florence Hartmann zna ko je Praljku dostavio otrov u haškoj sudnici

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann izjavila je da je otrov za Slobodana Praljka, koji je sebi u sudnici oduzeo život tokom izricanja presude "haškoj šestorki", donijela ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju.

"On nije mogao to u pritvoru posjedovati, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade, uglavnom nekoga ko je imao pristupa Praljku prije ulaska u sudnicu", kazala je Hartmann.

U intervjuu za Express.hr. govorila je o ulozi Miloševića u agresiji na BiH.

"Zar moramo sad vjerovati da je jedan ludi pjesnik iz paljanskog hotela Panorama mogao sam smisliti sve što je učinjeno? Nažalost, presude za Miloševića zbog smrti nije bilo, a ona bi bila ključna. To suđenje je bilo ključno. Imamo međupresudu koja nije sudski relevantna, ali je veliki elaborat, čiji je dio vezan za genocid i Srebrenicu, nažalost, zatamnjen u verziji za javnu upotrebu, ali se vide zaključci, a dokumentacija je još bogatija nego što je dostupno javnosti. Poseban problem je što stradanja u istočnoj Bosni nisu cjelovito promatrana, nego su kao kobasicu isjeckali narativ i uzimali odvojene dijelove, a genocid ne počinje i ne traje dva dana, njegova namjera i priprema traju mnogo duže. Tako je bilo zahvaljujući Geoffreyju Niceu, koji je vodio taj predmet. To je proces koji je dobio genocidni završetak, a počeo je 1992". kazala je Hartmann.

Upitana je za šta bi Milošević bio osuđen da je živ.

"I za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i za genocid, i to bez obzira na sve što se desilo unutar tužilaštva, od odlaganja rada na istrazi pa do pokušaja Geoffreya Nicea da ukloni iz optužnice genocid, Sarajevo i Srebrenicu s točke optužnice i zatim sva svjedočenja koja bi dokazala umiješanost JNA u ratu u BiH", istaknula je Hartmann.